Mandelov pohreb bude 15. decembra v mestečku Qunu, kde vyrastal

NETKY.SK • 6 December 2013, 17:27 • 2 min
Mandelov pohreb bude 15. decembra v mestečku Qunu, kde vyrastal

JOHANNESBURG - Pohreb zosnulého juhoafrického exprezidenta Nelsona Mandelu sa uskutoční v nedeľu 15. decembra. Konať sa bude podľa jeho želania v mestečku Qunu na východe krajiny, kde strávil Mandela detstvo. V piatok o tom informoval prezident Juhoafrickej republiky Jacob Zuma, ktorý vyhlásil na túto nedeľu, 8. decembra deň smútku.

slovakia

left justify in out

Rozlúčková ceremónia s Mandelom sa bude konať 10. decembra na futbalovom štadióne na predmestí Soweto v Johannesburgu. Jeho telo bude verejne vystavené v hlavnom meste Pretória 11. až 13. decembra. "Musíme všetci spolupracovať a zorganizovať náležitý pohreb pre tohto vynikajúceho syna našej krajiny a otca nášho mladého národa," vyhlásil Zuma.

Mandela, ktorý sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu, zomrel vo štvrtok večer vo veku 95 rokov. Laureát Nobelovej ceny mieru sa od septembra vo svojom dome v Johannesburgu zotavoval z pľúcnej infekcie po tom, ako bol tri mesiace hospitalizovaný v kritickom stave. Jeho zdravie sa však v posledných dňoch opäť zhoršilo a ťažkostiam spojeným s infekciou nakoniec podľahol. Po správe o jeho úmrtí stovky obyvateľov Johannesburgu zamierili k jeho domu, kde ho spontánne oslavovali ako hrdinu spevom piesní o apartheide a tancom. Sústrasť Južnej Afrike vyjadrili desiatky svetových lídrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona