Mandátový výbor začal disciplinárne konanie voči Hlinovi

NETKY.SK • 5 September 2013, 09:38 • 2 min
Mandátový výbor začal disciplinárne konanie voči Hlinovi

BRATISLAVA - Mandátový a imunitný výbor NRSR začal disciplinárne konanie voči nezaradenému poslancovi Alojzovi Hlinovi. Dôvodom je jeho fyzický útok na poslanca Smeru-SD Antona Martvoňa. Výsledok disciplinárneho konania zatiaľ nie je známy, výbor sa zíde aj dnes.

slovakia

left justify in out

Na svojom stredajšom večernom (4.9.) rokovaní prijal uznesenie, v ktorom poslanci takéto konanie odsúdili. Zhodli sa v ňom tiež, že je potrebná zmena rokovacieho poriadku, ktorá by umožnila efektívne disciplinárne trestať verbálne a fyzické útoky. TASR to potvrdil člen výboru Martin Poliačik z SaS.

Zmenu rokovacieho poriadku, ktorá bude reagovať na útoky, ako predviedol Hlina, avizoval už predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). "Ešte na túto schôdzu pripraví pozmeňujúci návrh k novele rokovacieho poriadku, ktorá bude reagovať na negatívne skúsenosti a stupňujúcu sa agresivitu v NR SR, ako to máme možnosť vidieť v posledných dňoch," uviedol pre TASR Paškov hovorca Pavol Chovanec.

Tieto návrhy by mali podľa jeho slov prispieť k stabilite a poriadku v NR SR a k udržaniu politickej kultúry. "Agresivita poslanca Hlinu, ktorá prešla od verbálnych k fyzickým prejavom, dehonestuje prácu 149 ostatných poslankýň a poslancov NR SR," zdôraznil.  Súčasná novela rokovacieho poriadku z dielne Smeru-SD prišla do parlamentu s cieľom riešiť zánik poslaneckého klubu, ak počet jeho členov klesne pod osem. Momentálne je v druhom čítaní, poslanci tak v nej môžu robiť zmeny. O úpravách majú hovoriť na poslaneckom grémiu, ktoré sa má zísť v najbližších dňoch.

Hlina napadol Martvoňa v rokovacej sále po tom, ako sociálny demokrat o ňom povedal, že zbohatol na tom, že v jeho podniku nalievali alkohol neplnoletým. Hlina chytil Martvoňa pod krk a kričal, aby sa mu pozeral do očí. "Sotil do mňa, spadol som medzi stoličky a vyhrážal sa mi," opísal pre TASR Martvoň, ktorý útočníkovi atak neopätoval.

Hlina tvrdí, že poslanca Smeru-SD nenapadol. "Keby som ho napadol, ležal by na áre," povedal pre TASR. Dodal, že Martvoň žije vo svete, kde môže urážať a pokorovať ženy. "V mojom svete, keď muž urazí muža, tak si koleduje," uzavrel Hlina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona