Mandát na vytvorenie novej gréckej vlády získala strana Ľudová jednota

NETKY.SK • 24 August 2015, 16:48 • 2 min
Mandát na vytvorenie novej gréckej vlády získala strana Ľudová jednota

ATÉNY - Mandát na zostavenie gréckej vlády získala dnes strana Ľudová jednota, vytvorená z krajne ľavicových vzbúrencov zo strany SYRIZA (Koalícia radikálnej ľavice).

slovakia

left justify in out

Jej líder Panagiotis Lafazanis však hneď pripustil, že vládu sa strane pravdepodobne zostaviť nepodarí. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Strana Ľudová jednota (Laiki Enotita), ktorá bola založená len v piatok, má teraz tri dni na to, aby sformovala vládnu koalíciu po tom, ako sa to nepodarilo konzervatívnej opozičnej strane Nová demokracia. Tú poveril zostavením vlády prezident Prokopis Pavlopulos ako prvú.

 

Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras, ktorý vo štvrtok neočakávane rezignoval na svoju funkciu pre spory vo vládnucej strane SYRIZA okolo podmienok ďalšej finančnej pomoci krajine, opozíciu obvinil z úmyselného odsúvania volieb. Tie zároveň označil za nevyhnutné v procese prinavrátenia politickej stability Grécku.

 

Lafazanis, ktorý spolu s ďalšími 24 poslancami opustil stranu SYRIZA a založil Ľudovú jednotu, tvrdí, že teraz využije plné tri dni, aby sa pokúsil zostaviť vládu. Dodal, že aj naďalej bude obhajovať svoj odpor k tvrdej ekonomickej politike, ktorú voči Grécku uplatňuje Medzinárodný menový fond (MMF) a eurozóna.

"Nepodliehame ilúzii, že by z tohto parlamentu mohla vzniknúť vláda odmietajúca pomoc krajine. Pridelený mandát však využijeme na to, aby sme ukázali, že jediná správna vec v záujme Grékov je nový parlament a vláda, zasadzujúce sa proti takejto pomoci," uviedol Lafazanis.

 

Ak sa vládny kabinet nepodarí vytvoriť ani Ľudovej strane, je možný vznik vlády národnej jednoty. V opačnom prípade bude parlament rozpustený a nastúpi dočasná vláda.

 

Hovorkyňa gréckej vlády Olga Gerovassiliová v nedeľu potvrdila, že cieľom sú naďalej predčasné voľby v termíne 20. septembra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona