Mandát na rokovania s Ruskom o Nord Stream 2 podporujú mnohé krajiny EÚ

NETKY.SK • 21 September 2017, 12:57 • 2 min
Mandát na rokovania s Ruskom o Nord Stream 2 podporujú mnohé krajiny EÚ

BRUSEL - Estónske predsedníctvo v Rade EÚ môže značne prispieť k úspechu budovania Energetickej únie, svojou ambíciou posunúť dopredu viacero legislatívnych návrhov v tejto oblasti.

slovakia

left justify in out

Uviedol pre TASR podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič po skončení dvojdňových neformálnych rokovaní ministrov energetiky a dopravy EÚ v Talline (19. - 20.9). Šefčovič upozornil, že medzi hlavné témy diskusií patrili národné energetické a klimatické plány členských krajín Únie do roku 2030, ktoré sú dôležité nielen z hľadiska plnenia "našich spoločných záväzkov", ale ktoré sú kľúčovým signálom pre investorov, ktorí potrebujú vedieť, do akého prostredia prichádzajú.

 

"Filozofia Energetickej únie je stierať hranice medzi sektormi v prospech spoločného cieľa. Modernizácia infraštruktúry a znižovanie emisií v doprave je presne takýmto cieľom," spomenul Šefčovič ďalšiu dôležitú tému pred ministrami a zároveň ocenil, že Estónsko je jedna z prvých členských krajín EÚ, ktorá už zaviedla potrebnú infraštruktúru pre elektrické autá. Slovenský eurokomisár mal v Talline aj viacero bilaterálnych stretnutí vrátane prijatia u estónskeho premiéra Jüriho Ratasa, kde opäť vyjadril nádej, že estónske predsedníctvo pomôže do konca roka urýchliť niektoré legislatívne body týkajúce sa nedávnych návrhov eurokomisie v oblasti mobility a Energetickej únie, aby o nich exekutíva EÚ mohla už začiatkom budúceho roka začať rokovať s Európskym parlamentom a vytvorila tak základ pre novú podobu energetickej a klimatickej politiky v nasledovných desaťročiach.

 

Počas stretnutia s novinármi sa nevyhol ani otázkam spojeným s výstavnou ruského plynovodu Nord Stream 2, o čom ministri energetiky a dopravy v Talline síce nerokovali, ale z hľadiska záujmov EÚ a Energetickej únie ide o kontroverzný projekt. Šefčovič priznal, že táto téma bola skôr témou kuloárnych diskusií. Pripomenul však, že ide o tému, o ktorej sa vedú diskusie na najvyššej politickej úrovni a pokračuje aj práca expertných skupín. "Máme podporu najmenej 13 členských štátov, ktoré aktívne podporujú ambiciózny mandát Európskej komisie pre rokovania s Ruskom," uviedol.

 

Ide o mandát, o ktorý eurokomisia prostredníctvom Šefčoviča požiadala členské štáty EÚ koncom júna tohto roku. Zámerom je rokovať s Ruskou federáciou o rešpektovaní európskeho práva v tej časti plynovodu Severný prúd 2, ktorý ide pod morom, ale v exkluzívnych vodách členských krajín, pričom súčasťou mandátu majú byť aj riešenia, ktoré zamedzia negatívnym javom v oblasti energetickej bezpečnosti a hospodárenia s plynom v krajinách strednej a východnej Európy. Mandát eurokomisie zároveň presadzuje zámer, že aj po roku 2019 bude prúdiť ruský plyn do Európy cez tranzitný plynovod na Ukrajine.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies