Manchester United po prvý raz v histórii s cennou trofejou! Aj z City darovali na fond obetiam teroru milión libier

NETKY.SK • 25 Máj 2017, 16:09 • 2 min
Manchester United po prvý raz v histórii s cennou trofejou! Aj z City darovali na fond obetiam teroru milión libier

Štokholm - Futbalisti Manchestru United vyhrali Európsku ligu UEFA 2016/2017 a na tróne pre jej šampióna nahradili FC Sevillu. V stredajšom finále v štokholmskej Friends Arene zvíťazili nad Ajaxom Amsterdam 2:0 po góloch Paula Pogbu a Henricha Mchitarjana. Do klubovej vitríny doplnili poslednú európsku trofej, ktorá im v nej ešte chýbala. Súčasne si vybojovali miestenku v skupinovej fáze Ligy majstrov 2017/2018.

slovakia

left justify in out

Futbalisti Manchestru United a ich mestského rivala City darovali finančnú sumu 1 milión libier (cca 1,16 milióna eur) na pohotovostný fond obetiam teroristického útoku v meste. Ten sa v Manchestri stal v pondelok a vyžiadal si 22 mŕtvych a najmenej 60 zranených.

 

"Naše kluby sú srdcom komunity v Manchestri a je správne, že spolu ponúkame takto odpoveď na túto tragédiu," uviedol v spoločnom komuniké vicepredseda čerstvého víťaza Európskej ligy UEFA 2016/2017 Ed Woodward. "Všetci sme zostali v pokore pred silou a solidaritou, ktorú obyvatelia Manchestru preukázali v týchto ťažkých dňoch," dodal predseda City Khaldoon Al Mubarak.

 

Fond na podporu obetiam založil britský Červený kríž, doteraz je v ňom už vyše tri milióny libier.

 

Futbalisti Manchestru United si nezabezpečili len účasť v skupinovej fáze nasledujúceho ročníka Ligy majstrov, ale aj právo štartu v zápase o Európsky superpohár.

 

Duel sa uskutoční v utorok 8. augusta v Aréne Filipa II. Macedónskeho v Skopje. Súperom Manchestru bude víťaz budúcotýždňového cardiffského finále LM Juventus Turín - Real Madrid. Španielsky zástupca je obhajcom prvenstva v LM aj kontinentálnom superpohári. Ak uspeje, tréner ManUtd José Mourinho bude čeliť svojmu bývalému zamestnávateľovi.

 

Zverenci portugalského trénera Joseho Mourinha nastúpili do duelu s čiernymi páskami na rukávoch na znak úcty obetiam pondelňajšieho teroristického útoku v Manchestri, ktorý si vyžiadal 22 mŕtvych a najmenej 60 zranených.

 

Pred úvodným hvizdom sa držala minúta ticha. Mourinho napodobnil trénerských kolegov Rafaela Beníteza a Uda Latteka a veľkú európsku trofej vyhral s tretím klubom. S tímom získal v prvý rok jeho pôsobenia na Old Trafford po anglickom Ligovom pohári druhú trofej. 

 

A to i napriek tomu, že mu chýbali zranení Zlatan Ibrahimovič, Luke Shaw, Marcos Rojo a Ashley Young, resp. suspendovaný Eric Bailly. Bývalý štvornásobný európsky šampión Ajax neuspel v jeho prvom európskom finále od roku 1996, v ktorom v LM padol s Juventusom Turín v rozstrele z 11 m.

 

finále EL 2016/2017, Friends Arena:

Ajax Amsterdam - Manchester United 0:2 (0:1)

Góly: 18. Pogba, 48. Mchitarjan, ŽK: Veltman, Younes, Riedewald - Mchitarjan, Fellaini, Mata, rozhodovali: Skomina - Praprotnik, Vukan (všetci Slov.), 50.600 divákov.

zostavy a striedania:

Ajax Amsterdam: Onana - Veltman, Sanchez, De Ligt, Riedewald (82. De Jong) - Klaassen, Schöne (70. van de Beek), Ziyech - B. Traoré, Dolberg (62. Neres), Younes

Manchester United: Romero - A. Valencia, Smalling, Blind, Darmian - Herrera - Mata (90. Rooney), Fellaini, P. Pogba, Mchitarjan (74. Lingard) - Rashford (84. Martial)

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona