Manažment Carga sa na poistnom podieľa štyrmi percentami

NETKY.SK • 19 Január 2014, 12:44 • 2 min
Manažment Carga sa na poistnom podieľa štyrmi percentami

BRATISLAVA - Participácia na poistení sa týka 34 manažérov Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. upravila poistnú zmluvu od januára tohto roka. Členovia predstavenstva spoločnosti majú na poistnom podiel 5 %. Slovenská pošta, a.s. vyhlásila súťaž na komplexné poistenie bez poistenia top manažérov.

slovakia

left justify in out

Na poistení Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. sa podieľa 34 jej zamestnancov na rôznych stupňoch riadenia štyrmi percentami. Ako agentúru SITA informovala riaditeľka odboru vnútorných a vonkajších vzťahov v Cargu Monika Schmidtová, rozdelenie poistného medzi manažment a spoločnosť kvalifikovane vykonal poisťovateľ. Podiel na poistnom za minulý rok bude vyúčtovaný v tomto mesiaci. Cargo rozhodlo o participácii svojho manažmentu na poistnom ešte v minulom roku. "Aktuálne platná zmluva bola uzavretá na obdobie dvoch rokov, jej platnosť končí 31. mája 2014. Hlavný spolupoisťovateľ je QBE Insurance (Europe) Limited. V prvom polroku tohto roku plánujeme začať verejné obstarávanie na novú zmluvu," dodala Schmidtová.

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) pristúpila k úpravám poistnej zmluvy a k úhradám manažérov vo vzťahu k poistnej zmluve, ktorej predmetom je najmä právna zodpovednosť poistených osôb za škodu, od januára tohto roka. "Poistná zmluva chráni predovšetkým členov predstavenstva a niekoľko desiatok manažérov - riaditeľov úsekov a odborov. Podiel z poistenia vzťahujúci sa na predstavenstvo bol stanovený na úrovni 5 %," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová. Týka sa to generálneho riaditeľa, riaditeľov úseku ekonomiky a úseku prevádzky. Keďže ide o chránený osobný údaj, podľa spoločnosti nie je možné sumu vyjadriť v absolútnej hodnote. Podľa informácií agantúry SITA by malo ísť o 21 tis. eur ročne. Platnosť štvorročnej zmluvy spoločnosti je do konca roka 2015. 

Určenie podielu z poistenia na predstavenstvo určila poisťovňa v spolupráci so svojou zaisťovňou, a to na základe medzinárodných skúseností a pravidiel uplatňovaných globálne v Európe. Členovia predstavenstva začnú uhrádzať uvedené záväzky od januára 2014 mesačne vo firme zrážok zo mzdy. "K zmene sme pristúpili na základe požiadavky akcionára - Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR," dodala Morháčová. 

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) informovala, že nepoisťuje manažérov, ale poisťuje spoločnosť voči prípadným neúmyselným škodám spôsobeným zlými rozhodnutiami. "Poistenie sa týka členov orgánov spoločnosti a riadiacich zamestnancov spoločnosti. NDS pripravuje zmeny, ktoré nevystavia majetok NDS, ani majetok štátu do rizika a z dôvodu prípadných škôd spôsobených členmi orgánov spoločnosti a zadosťučinia rozhodnutiu parlamentného výboru NR SR," uviedol pre agentúru SITA hovorca NDS Marcel Jánošík.Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií ešte vlani v máji za uzavretie poistnej zmluvy uložil pokutu vo výške ročného platu generálnemu riaditeľovi NDS Milanovi Gajdošovi a jej finančnému riaditeľovi Danielovi Makovi v celkovej výške 67,65 tis. eur. 

Slovenská pošta, a. s., má v súčasnosti vyhlásenú verejnú súťaž na poskytovateľa komplexného poistenia. "Súčasťou tohto poistenia nie je poistenie top manažérov Slovenskej pošty. Naopak, v zmysle plnenia záväzkov v rámci sociálneho programu, spoločnosť poistí všetkých zamestnancov za možné škody, ktoré budú spôsobené zamestnávateľovi," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová. Uzatvorenie poisťovacej zmluvy sa predpokladá v prvom štvrťroku. 

"V súlade s pokynom ministerstva dopravy bola platnosť poisťovacích zmlúv Letiska Bratislava ukončená v roku 2013 a ich platnosť nebola obnovená," informovala už skôr hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. Železnice Slovenskej republiky ani Letové prevádzkové služby, š. p. nemajú uzatvorené žiadne poistenie pre svojich manažérov. 

Ministerstvo dopravy nariadilo štátnym spoločnostiam, v ktorých má 100-percentný majetkový podiel, aby o manažérskych poistkách rokovali s poisťovňami. Poistné zmluvy majú upraviť tak, aby neboli žiadne pochybnosti, či sú v súlade so zákonom o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. "Vzhľadom na skutočnosť, že tieto spoločnosti majú uzavreté rôzne znenia zmlúv, je teraz na ich štatutárnych orgánoch, aby ich upravili v súlade s našim nariadením," uviedol rezortný hovorca Martin Kóňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies