Manažment bezpečnostných rizík stagnuje, je potrebné zefektívniť postupy

NETKY.SK • 29 December 2015, 12:27 • 2 min
Manažment bezpečnostných rizík stagnuje, je potrebné zefektívniť postupy

BRATISLAVA - Manažment bezpečnostných rizík na Slovensku je potrebné zefektívniť, pretože zotrváva na už prekonaných a nedostatočne efektívnych postupoch. Konštatuje to dokument nazvaný Národná stratégia manažmentu bezpečnostných rizík Slovenskej republiky, ktorý vypracovalo ministerstvo vnútra. Materiál momentálne čaká na prerokovanie kabinetom.

slovakia

left justify in out

Zmeny súvisiace s globalizáciou, demografickým a ekologickým vývojom vo svete podľa dokumentu prispievajú k nárastu nestability globálneho bezpečnostného prostredia. "Zvyšuje sa pravdepodobnosť asymetrických hrozieb, masovej nelegálnej migrácie, prejavov extrémizmu, ohrozenia kritickej infraštruktúry a vzniku mimoriadnych udalostí spôsobených vplyvom zmeny klímy," konštatuje materiál. Takto zmenená bezpečnostná situácia spolu s bezpečnostnými hrozbami v rámci Slovenska podľa rezortu vnútra zásadným spôsobom mení nároky na celý bezpečnostný systém.


Za účelom zníženia a zabránenia možným škodám, spôsobených prírodnými a inými, človekom zapríčinenými mimoriadnymi udalosťami, dokument definuje oblasti, v ktorých je potrebné uskutočniť zmeny. Prvou oblasťou je legislatívne a inštitucionálne zabezpečenie, to znamená predovšetkým analýzu a prípadnú novelizáciu právnych predpisov, ktoré sa týkajú bezpečnosti.

 

Druhou oblasťou je prepojenie manažmentu rizík s trvalo udržateľným rozvojom. Sem spadá napríklad implementácia rizikových oblastí do územných plánov, aktualizácia a doplnenie stavebných predpisov alebo tvorba a aktualizácia miestnych plánov s vyznačením rizikových oblastí.

 

Treťou oblasťou je posudzovanie bezpečnostných rizík. Tá v sebe zahŕňa identifikáciu rizík ohrozujúcich Slovensko na všetkých úrovniach, vybudovanie vedomostnej základne pre posudzovanie rizík alebo vybudovanie informačnej a technologickej základne pre získavanie, zber a distribúciu dát potrebných pre účinné posudzovanie rizík.

 

Štvrtou oblasťou je životný cyklus udalosti a integrovaný prístup na každej úrovni riadenia. Tá zahŕňa napríklad modernizáciu systému včasného varovania a vyrozumenia, dobudovanie kapacít Slovenska pre okamžité reakcie alebo aktualizovanie plánov prijímania humanitárnej pomoci v prípade závažných mimoriadnych udalostí.

 

Piatou oblasťou je oblasť vedy, výskumu, výchovy, vzdelávania a prípravy. V rámci nej rezort plánuje zvyšovať povedomie kompetentných o rizikách prostredníctvom výmeny a zdieľania informácií, vzdelávania a odbornej prípravy.


Financovanie zefektívnenia manažmentu bezpečnostných rizík má byť podľa dokumentu zabezpečené z rôznych zdrojov, medzi ktoré patria operačné programy, medzirezortné programy, alebo napríklad Finančný mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórsky finančný mechanizmus a Švajčiarsky finančný mechanizmus - Prevencia a manažment prírodných katastrof.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona