Manažér Volkswagenu pôjde za emisný podvod v USA do väzenia

NETKY.SK • 7 December 2017, 09:22 • 2 min
Manažér Volkswagenu pôjde za emisný podvod v USA do väzenia

DETROIT - Americký súd odsúdil manažéra nemeckej automobilky Volkswagen Olivera Schmidta na sedem rokov väzenia a pokutu 400.000 USD (338.495 eur), teda trest, ktorý požadovala prokuratúra a bol najvyšší, aký mohol Schmidt dostať. Dôvodom je jeho podiel na zavádzaní VW pri emisných testoch v USA.

slovakia

left justify in out

Oliver Schmidt (48) bol v minulosti šéfom environmentálnej divízie VW pre oblasť USA a Kanady a bol priamo zodpovedný za to, že vozidlá vyrobené pre tieto trhy spĺňajú všetky normy v oblasti kvality ovzdušia v daných krajinách. Vedel pritom o problematickom softvére, ktorý umožňoval vykazovať odlišné hodnoty emisií pri testoch a v reálnej premávke a neskôr zavádzal vyšetrovateľov a podieľal sa na ničení dokumentov.

 

Podľa sudcu Federálneho súdu v Detroite Schmidt, ktorý stál na čele divízie so sídlom v Michigane tri roky, zohral v celej kauze výraznú úlohu. Schmidta zatkli v Miami začiatkom januára, keď sa vracal z dovolenky do Nemecka.

 

Oliver Schmidt je druhým manažérom VW, ktorý bol v USA odsúdený v súvislosti s emisnou kauzou. Inžinier VW James Robert Liang, ktorého odsúdili ešte v auguste, však vďaka spolupráci s FBI dostal menší trest, celkovo 40 mesiacov väzenia a pokutu 200.000 USD. Okrem Schmidta a Lianga obvinili úrady v USA ešte ďalších šesť osôb z VW či Audi. Tí sú však v Nemecku, ktoré ich do USA nevydá. Medzi nimi je aj Heinz-Jakob Neusser, bývalý šéf technického vývoja.

 

Ako prvá na zavádzanie nemeckej automobilky poukázala americká Agentúra na ochranu životného prostredia v septembri 2015. Podľa nej VW do státisícov naftových vozidiel v USA nainštaloval softvér, ktorý umožňuje maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Firma neskôr priznala, že po svete jazdí približne 11 miliónov áut s takýmto softvérom, väčšina v Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies