Manaforta obvinili z náboru európskych expolitikov na lobovanie za Ukrajinu

NETKY.SK • 24 Február 2018, 07:00 • 2 min
Manaforta obvinili z náboru európskych expolitikov na lobovanie za Ukrajinu

WASHINGTON - Paul Manafort, bývalý šéf predvolebnej kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa, bol v piatok obvinený špeciálnym vyšetrovateľom Robertom Muellerom z tajného náboru skupiny bývalých európskych politikov na podporu Ukrajiny v USA. Informovala o tom spravodajská stanica NBC News.

slovakia

left justify in out

Manafort mal týmto expolitikom, prezývaným "Habsburská skupina", zaplatiť v rokoch 2012 a 2013 dva milióny eur z účtov offshorových bánk. Skupina následne lobovala medzi členmi Kongresu a inými americkými činiteľmi. Je pritom nezákonné, aby Američan riadil cudzincov lobujúcich v USA bez upovedomenia rezortu spravodlivosti.

 

Muellerov tím obvinil Manaforta zo sprisahania, prania špinavých peňazí, vystupovania v úlohe neregistrovaného agenta pre zahraničnú entitu a nepravdivého tvrdenia.

 

"Habsburská skupina" pozostávala z vysoko vplyvných Európanov, ktorí mohli presadzovať agendu Ukrajiny "bez akéhokoľvek viditeľného vzťahu" s ukrajinskou vládou, uvádza sa v novom obvinení.

 

Vo vyšetrovacej správe sa píše, že skupinu viedol nemenovaný "bývalý európsky kancelár". Výraz kancelár sa používa iba v niekoľkých krajinách vrátane Nemecka či Rakúska.

 

Agentúra AP vlani priniesla správu, že spoločnosť Mercury LLC, ktorá figurovala v Manafortových snahách o lobovanie, zamestnávala ako svojho experta bývalého rakúskeho kancelára Alfreda Gusenbauera.

 

Zmienené obvinenia prichádzajú iba niekoľko hodín po tom, ako sa Manafortov obchodný partner a bývalý člen volebného tímu Donalda Trumpa Rick Gates priznal k sprisahaniu a klamaniu vyšetrovateľom v rámci vyšetrovania údajných ruských zásahov do amerických volieb v roku 2016.

 

Gatesa spoločne s Manafortom už vo štvrtok obvinili v dovedna 32 bodoch obžaloby z falšovania daňových priznaní, utajenia zahraničných účtov i bankových podvodov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies