Man Booker Prize získal Jamajčan Marlon James

NETKY.SK • 14 Október 2015, 10:05 • 2 min
Man Booker Prize získal Jamajčan Marlon James

LONDÝN - Prestížnu literárnu Man Booker Prize získal jamajský autor Marlon James za román A Brief History of Seven Killings, ktorý je inšpirovaný pokusom o atentát na Boba Marleyho v 70. rokoch minulého storočia. Rozhodla o tom porota v zložení Michael Wood, Ellah Wakatama Allfrey, John Burnside, Sam Leith a Frances Osborne. Štyridsaťštyriročný James sa tak stal prvým Jamajčanom, ktorý získal toto ocenenie.

slovakia

left justify in out

Spisovateľ si cenu, ktorej súčasťou je aj finančná odmena 50-tisíc libier (v prepočte takmer 67-tisíc eur), prevzal v utorok v londýnskej Guildhall z rúk Vojvodkyne z Cornwallu. "Reggae speváci Bob Marley a Peter Tosh boli prvými, ktorí si uvedomili, že hlas vychádzajúci z našich úst je legitímnym hlasom beletrie a poézie," uviedol James v ďakovnej reči. "Bola to najvzrušujúcejšia kniha na shortliste. Je tiež veľmi vtipná, nie je to však jednoduchá kniha. Je v nej aj veľa násilia a nadávok," vyhlásil predseda poroty Michael Wood.


Aktuálny ročník Man Booker Prize bol druhým, keď sa o ňu mohli uchádzať všetci anglicky píšuci autori a autorky bez ohľadu na ich národnosť. Minulý rok udelila porota ocenenie Austrálčanovi Richardovi Flanaganovi za vojnovú love story The Narrow Road to the Deep North, predvlani ho získala Novozélanďanka Eleanor Catton za historický román The Luminaries. Ďalšími držiteľmi Man Booker Prize sú napríklad Iris Murdoch, William Golding, Salman Rushdie, J. M. Coetzee, Keri Hulme, Kingsley Amis, Kazuo Ishiguro, Michael Ondaatje, Graham Swift, Ian McEwan, Margaret Atwood, Yann Martel, Alan Hollinghurst, John Banville alebo Aravind Adiga.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies