Mamojka zvoláva školský výbor, pozýva ministra aj štrajkujúcich

NETKY.SK • 28 Január 2016, 11:43 • 2 min
Mamojka zvoláva školský výbor, pozýva ministra aj štrajkujúcich

BRATISLAVA - Mimoriadny Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport zvoláva jeho predseda Mojmír Mamojka (Smer-SD) na utorok (2.2.) na 14. hodinu. Urobil tak na základe podpisov opozičných poslancov, ktorí chcú hovoriť o situácii v školstve.

slovakia

left justify in out

Mamojka dnes pre TASR potvrdil, že na výbor pozýva ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD), predstaviteľov Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorí stoja za aktuálnym štrajkom pedagógov, aj šéfa školských odborov Pavla Ondeka. Či zasadnutie niečomu pomôže, však Mamojka príliš neverí. "Ako pragmatik hovorím, že veľa nevyriešime. Principiálne, v mnohých veciach majú pravdu, nikto netvrdí, že v školstve je peňazí dosť. Štrajkujúci učitelia si však kazia obsah formou. Nám končí mandát 5. marca, tak reálne, čo môžeme za štyri týždne vyriešiť?" pýtal sa.

 

Podľa Mamojku je to podobná situácia, ako keď po skončení futbalového zápasu kopne hráč do súpera a tréner sa na základe toho dožaduje pokutového kopu. "Čo môže, ak už je po zápase? Principiálne majú učitelia pravdu, ale riešiť to teraz, je absurdné," uzavrel.

 

Jeden z iniciátorov zasadnutia, podpredseda výboru Martin Fronc (KDH), ešte nevie, aké uznesenie výbor prijme. "Musíme ho dohodnúť s vládnymi poslancami, lebo oni majú väčšinu. Chcem hľadať spoločné riešenie v pondelok (1.2.)," povedal dnes pre TASR.

 

Samotný výbor inicioval preto, lebo považuje za dôležité, aby poslanci, ktorí sa školstvom zaoberajú, poznali skutočné postoje zainteresovaných strán. "Chcem počuť od ministra jeho postoj k veci, lebo jeho vyjadrenia sa mi zdajú byť príliš radikálne vo vzťahu k štrajkujúcim. Ja osobne by som tiež chcel, aby aspoň do budúcnosti padol záväzok niečo so školstvom urobiť. Nemyslím len platy, ale aj mnohé iné veci. Mala by byť prijatá vízia rozvoja školstva, ale nie len vládnou väčšinou, ale širším politickým spektrom," uzavrel.

 

Časť nezaradených poslancov by však chcela o problematike hovoriť priamo v pléne. Poslanci na čele s Jurajom Miškovom sa už pokúsili zozbierať potrebných 30 podpisov, zhromaždili len osem. Nedávno preto opakovane vyzvali opozičné strany na súčinnosť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies