Mamičky pozor: Po skončení materskej sa treba odhlásiť z dôchodkového poistenia

NETKY.SK • 9 Máj 2017, 09:40 • 2 min
Mamičky pozor: Po skončení materskej sa treba odhlásiť z dôchodkového poistenia

BRATISLAVA - Matky, ktoré sú prihlásené v Sociálnej poisťovni (SP) z dôvodu starostlivosti o dieťa a začnú pracovať, teda vykonávať zárobkovú činnosť zamestnanca alebo povinne poistenej SZČO, je ich povinnosťou odhlásiť sa v SP z dôchodkového poistenia poistenca štátu. Rovnako sa to týka aj iných zárobkových činností, napríklad aj dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

slovakia

left justify in out

Za poistencov štátu platí poistné na dôchodkové poistenie štát. Ak sa neodhlásia, má to dosah aj na postupovanie príspevkov do 2. dôchodkového piliera. V čase, keď dôchodkové správcovské spoločnosti zasielali výpisy z osobných dôchodkových účtov o nasporených prostriedkoch, zaznamenávala poisťovňa viaceré sťažnosti práve takéhoto typu.

 

Sporitelia upozorňovali na skutočnosť, že už niekoľko mesiacov im poisťovňa príspevky nepostupuje. Väčšinou však išlo práve o sporiteľky, ktoré sa po nástupe do zamestnania po rodičovskej dovolenke z dôchodkového poistenia neodhlásili, takže im SP postupovala príspevky za rovnaké obdobie dvakrát. Príspevky štátu boli preto postúpené neoprávnene. Po zistení tejto skutočnosti im postupovanie príspevkov do 2. piliera pozastavila, a to až dovtedy, kým im príspevky postúpené navyše nezúčtuje.

 

"Odhlásiť sa z dôchodkového poistenia poistenca štátu je potrebné v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta svojho trvalého pobytu do 8 dní od začatia vykonávania zárobkovej činnosti prostredníctvom tlačiva – Registračný list fyzickej osoby a v záhlaví krížikom označiť políčko odhláška a políčko FO, za ktorú platí štát," radí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona