Mamičky pozor! Niektoré detské výživy obsahujú rakovinotvorné látky

NETKY.SK • 25 Október 2017, 09:35 • 2 min
Mamičky pozor! Niektoré detské výživy obsahujú rakovinotvorné látky

Laboratórnymi testami v Česku neprešli dve značky výživ pre batoľatá. Časopis dTest dal odborníkom preskúmať prítomnosť maximálneho prípustného množstva karcinogénnych látok. Informoval o tom web iDnes.cz.

slovakia

left justify in out

Odborníci matkám batoľat preto odporúčajú, uprednostniť kravské mlieko pred sušenou výživou. Cieľom dTestu bolo posúdenie výživ z pohľadu prítomnosti nežiaducich látok, nie ich výživovej hodnoty.

 

„Nakúpili sme v drogérii celkovo 11 sušených zmesí a zisťovali sme napríklad, či obsahujú monochlorpropandioly (MCPD), kadmium alebo olovo. Bohužiaľ, nie všetky testované výrobky by za určitých podmienok vyhoveli doporučenej hodnote na maximálny obsah MCPD, ktoré môžu vznikať pri výrobe spracovania rastlinných olejov," vysvetlila šéfredaktorka časopisu dTest, Hana Hoffmannová.

 

Monochlorpropandioly (MCPD) sa radia medzi karcinogény. Podľa Európskeho úradu pre kontrolu potravín je tolerovaná denná dávka MCPD 0,8 mikrogramov na kilogram telesnej hmotnosti. Obsah MCPD nechal časopis dTest zmerať v tuku suchého prášku. Získané hodnoty boli potom prepočítané na dennú dávku výživy pre deväťkilové batoľa podľa odporučenia na obale.

 

img

 

„V tejto skúške prepadli výživy Bebevita Kindermilch 1 a Hero Sunar Complex 3, pretože pri ich doporučenom dávkovaní by u deväťkilového dieťaťa došlo k prekročeniu tolerovanej dennej dávky MCPD. Rodičom môžeme odporučiť, aby zvážili, či je nutné batoľatám sušenú výživu pravidelne podávať. Nezávislí pediatri sa zhodujú na tom, že kvalitné plnotučné pasterizované kravské mlieko je pre batoľa spolu s pestrou stravou dostačujúce," ozrejmila Hoffmannová.

 

Test na prítomnosť olova dopadol lepšie. Jeho nálezy boli u testovaných výživ tesne nad nulou ale neprekročili legislatívny limit. Urobili sa aj testy na kadmium. Jeho množstvo bolo u všetkých výživ nižšie, než je povolený limit.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies