Kiska: Máme šancu dosiahnuť pokrok, nesmieme ju premárniť

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 17:17 • 2 min
Kiska: Máme šancu dosiahnuť pokrok, nesmieme ju premárniť

BRATISLAVA - Slovenská republika má šancu dosiahnuť pokrok a je tu povinnosť túto šancu nepremárniť. Vyhlásil to dnes prezident SR Andrej Kiska po rokovaní s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd) s tým, že justícia, korupcia a schopnosť štátu garantovať ľuďom spravodlivosť a rovnosť pred zákonom sú spolu so zdravotníctvom a školstvom základné témy, prečo ľudia strácajú dôveru v štát.

slovakia

left justify in out

"Je dôležité, aby vláda ukázala, že rozumie problémom, že vie, čo ľudí vážne hnevá. V tom, o čom sme dnes s pani ministerkou hovorili, vidieť pokrok oproti minulým rokom a som presvedčený, že ak sa zámery podarí zrealizovať, dôjde k významnému pokroku. Do programového vyhlásenia vlády sa dostali aj podstatné návrhy občianskych iniciatív a myslím si, že je veľmi dobré, že je tam veľa podrobných záväzkov," povedal prezident s dôvetkom, že to vytvára nástroje, aby mohla verejnosť kontrolovať plnenie zámerov.

 

Kiska pripomenul, že keď Žitňanská v roku 2012 končila ako ministerka spravodlivosti, zanechala po sebe okrem iného povinnosť zverejňovať zmluvy. "Bol to výrazný pokrok v transparentnosti. Čakáme od nej všetci, že aj teraz sa jej podarí presadiť ďalšie dôležité antikorupčné zákony," povedala hlava štátu.

 

Prezident je presvedčený, že SR potrebuje dosiahnuť pokrok, preto bude povzbudzovať slušných, dobrých a poctivých sudcov. "Hovorili sme aj o situácii na Ústavnom súde (ÚS) SR. Zatiaľ nie sme tak ďaleko, aby som hovoril niečo konkrétne. Cítim ale oveľa väčší záujem, aby sme z tejto patovej situácie vyšli a aby sa stal ÚS rešpektovanou autoritou," dodal Kiska.

 

Žitňanská uviedla, že v justícii je dnes iná klíma ako v roku 2010. "Ale to neznamená, že problémov je menej. Tá klíma umožňuje dobre spolupracovať so Súdnou radou SR, dobre komunikovať s predsedníčkou Najvyššieho súdu SR. Inštitúcie, za ktoré som zodpovedná, však musia podávať lepší výkon a som tu na to, aby som na to vytvorila podmienky. Programové vyhlásenie vlády v tejto oblasti je dobrým základom na zúženie priestoru pre korupciu a na to, aby sme pohli justíciou," povedala.

 

Ministerka priznáva, že klesá dôvera ľudí v justíciu a predlžujú sa konania. "Keď nefunguje dôvera v súdy, vzniká prostredie, kedy ľudia hľadajú iné cesty, ako sa dostať k spravodlivému výsledku. To prispieva k radikalizácii spoločnosti," zdôraznila s tým, že chce vytvárať dobré podmienky a zázemie na to, aby sa výkon celého súdnictva zlepšil.

Na margo vylepšenia protischránkového zákona, ktoré si koalícia dala do programu, Žitňanská podotkla, že je to top priorita, ktorá by mala byť na stole zrejme už v prvých sto dňoch.

 

To, ako sa dorieši otázka troch chýbajúcich ústavných sudcov, zatiaľ jasné nie je. "Vláda pripraví zmenu pravidiel ustanovovania ústavných sudcov. Na podrobnosti ale ešte nie je priestor. Sme ale všetci pripravení túto situáciu, ktorá vznikla možno aj v dôsledku kontroverzných rozhodnutí ÚS, vyriešiť tým, že nastavíme nové pravidlá. Najskôr musíme získať ústavnú väčšinu," dodala ministerka s tým, že časový harmonogram vyriešenia tejto situácie ešte nemá.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies