Malým a stredným podnikom má pomáhať nový program s rozpočtom 2,3 mld. eur

NETKY.SK • 21 November 2013, 12:07 • 2 min
Malým a stredným podnikom má pomáhať nový program s rozpočtom 2,3 mld. eur

BRATISLAVA – Malým a stredným podnikom by mal v rokoch 2014 až 2020 pomáhať nový program Európskej komisie (EK). Nesie názov COSME a bude hospodáriť s rozpočtom 2,3 miliardy eur.

slovakia

left justify in out

Má predovšetkým zlepšovať prístup malých a stredných podnikov k financiám, podporovať ich prístup na trhy či zlepšovať konkurencieschopnosť takýchto firiem.

Program bude dnes schvaľovať Európsky parlament (EP) a financovať sa má z rozpočtovej kapitoly inteligentný a inkluzívny rast. "Z našich údajov vyplýva, že až jedna tretina malých a stredných podnikov stále nemôže získať bankovú pôžičku v plnej výške alebo vôbec," opísala dôvody vzniku programu COSME na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Katarína Jastrzembská z Generálneho riaditeľstva pre podnikanie a priemysel EK.

Z celkového rozpočtu programu vo výške 2,3 miliardy eur bude na zlepšenie prístupu k financiám pre malé a stredné podniky použitých 60 %. Na zlepšenie prístupu takýchto firiem na trhy sa vynaloží 21,5 % rozpočtu programu a napríklad na podporu podnikania pôjde 11 %. COSME bude podnikateľom pomáhať cez úverové a kapitálové nástroje. 

V prípade úverového nástroja bude EK dávať mandát Európskemu investičnému fondu, ktorý bude poskytovať záruky bankám alebo vo všeobecnosti finančným sprostredkovateľom. Na základe týchto záruk budú môcť potom napríklad banky rozšíriť ponuku úverov pre malé a stredné podniky. "Odhadujeme, že s prostriedkami z COSME budú môcť túto ponuku rozšíriť o 20 miliárd eur," vyčíslila Jastrzembská. Predpokladá tak, že pôžičku by mohlo takýmto spôsobom získať približne 330.000 malých a stredných podnikov.

Pri kapitálovom nástroji programu bude Európsky investičný fond investovať do rizikových kapitálových fondov. Predtým si však každý fond bude musieť skontrolovať. EK odhaduje, že keď privátni podnikatelia uvidia, že komisia urobila kontrolu fondu, budú skôr ochotní do neho investovať. "Predpokladáme, že vďaka COSME sa rozšíri ponuka tohto rizikového kapitálu o štyri miliardy eur," dodala Jastrzembská.

V rámci programu COSME nie sú finančné prostriedky vyčlenené konkrétne pre jednotlivé krajiny, a teda ani pre Slovenskú republiku. "Takže bude záležať od toho, či sa slovenskí finanční sprostredkovatelia prihlásia a budú chcieť poskytovať napríklad tieto pôžičky, ktoré budú zaručené programom COSME," konštatovala Jastrzembská. EK to však podľa jej slov nechce nechať na náhodu, a preto chce v budúcom roku zorganizovať informačný deň pre finančných sprostredkovateľov na Slovensku, aby sa do programu zapojili. Na informovanie o programe sa vytvoril aj jednotný portál o prístupe k financiám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies