Malý raj na zemi Portoriko, ktorý zasiahol hurikán Maria, sa topí v dlhoch

NETKY.SK • 26 September 2017, 07:01 • 2 min
Malý raj na zemi Portoriko, ktorý zasiahol hurikán Maria, sa topí v dlhoch

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vyhlásil v noci nadnes, že Portoriko, ktoré je územím Spojených štátov v Karibiku, je "vo veľkých problémoch". Šéf Bieleho domu sa vyjadroval na sociálnej sieti Twitter o podmienkach na ostrove a jeho "značnom dlhu".

slovakia

left justify in out

"Texas a Florida si vedú vynikajúco, ale Portoriko, ktoré už trpelo narušenou infraštruktúrou a značným dlhom, je vo veľkých problémoch," napísal Trump, podľa ktorého Portoriko dlží "miliardy dolárov Wall Streetu a bankám"Taktiež poznamenal, že stará elektrická rozvodná sieť bola "v hroznom stave" a teraz je zničená. Spustošená je veľká časť ostrova, na ktorý idú prioritne potraviny, voda a zdravotnícke potreby, dodal Trump, ktorého administratíva musí odrážať kritiku, že jej reakcia na hurikán Maria sa nevyrovná pomoci Texasu a Floride po predchádzajúcich hurikánoch.

 

Guvernér Portorika vyhlásil v pondelok, že ostrov potrebuje naliehavú pomoc na obnovu po tom, ako zažil v dôsledku vyčíňania hurikánu Maria "nevídanú pohromu"Potrebná je "rýchla akcia" v čase, keď sa 3,4 milióna obyvateľov snaží na ostrove spamätať sa po hurikáne, uviedol guvernér Ricardo Rosseló na sociálnej sieti Twitter. Ostrov bol v pondelok stále takmer celý bez elektrickej energie - päť dní po tom, ako naň Maria udrela ako hurikán štvrtej kategórie.

 

Portoriko spolupracuje s federálnou vládou USA pri záchranárskych prácach a víta "ohromnú vlnu solidarity od ľudí z celého štátu," povedal guvernér a poďakoval prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi za pomoc. Americká pobrežná sieť informovala, že na Portoriko a Panenské ostrovy vyslala 13 lodí a 10 lietadiel. Majú prispieť medziiným k opätovnému otvoreniu prístavov a plavebných ciest. Úrady v Portoriku evidujú v dôsledku hurikánu Maria najmenej 16 mŕtvych a veľké materiálne škody, ktorých rozsah bude zrejme vyčíslený v miliardách dolárov. Popri výpadku energie je na ostrove poškodená priehrada a ochromená komunikačná sieť.

 

Portorický guvernér uviedol, že odstraňovanie škôd bude nákladnejšie ako v prípade ničivého hurikánu Georges, ktorý zasiahol toto územie Spojených štátov v roku 1998. "Georges si vyžiadal náklady sedem až desať miliárd dolárov, teraz treba rátať s oveľa vyššími číslami," citovala jeho vyjadrenie DPA. Maria zasiahla Portoriko v stredu ako najsilnejší hurikán za posledných vyše 80 rokov. V uplynulých dňoch zasiahla okrem Portorika aj karibské ostrovy Dominika a Guadeloupe, pričom dokopy zahynulo najmenej 49 ľudí.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies