Malý Brit (5) s rakovinou: V pražskom Protónovom centre dostáva prvú liečbu

NETKY.SK • 15 September 2014, 16:40 • 2 min
Malý Brit (5) s rakovinou: V pražskom Protónovom centre dostáva prvú liečbu

PRAHA - Päťročný Brit Ashya King, ktorý sa stal príčinou rozruchu po tom, čo ho jeho rodičia vzali z britskej nemocnice bez súhlasu lekárov, dnes podstupuje prvú liečbu mozgového nádoru v pražskom Protónovom centre.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom české spravodajské portály a svetové médiá vrátane agentúry AP.
     

Dnešná liečba je prvým z 30 ožarovaní protónovým zväzkom, naplánovaných pre chlapca v Protónovom centre. Priviezli ho tam ráno o 08.30 h sanitkou z pražskej nemocnice Motol, Ashya mal so sebou plyšovú hračku. Pri liečbe v stave umelého spánku musí mať na tvári špeciálnu masku a tvarovanú podložku, aby sa pri procedúre nepohol. 
     

Jeho rodičia Brett a Naghmeh Kingovci dlho bojovali o to, aby dostali svojho syna na liečbu technológiou protónových lúčov, ktorá cieli na nádory presnejšie než rádioterapia, ale v Británii nie je dostupná pre pacientov s nádorom na mozgu. Terapia protónovým zväzkom je šetrnejšia k zdravým bunkám v okolí nádoru.
     

Českí lekári tvrdia, že 70-80 percent pacientov v stave podobnom malému Ashyovi prežije, a vyjadrili nádej, že chlapec sa úplne uzdraví.
     

Rodiča potrebujú na zaplatenie liečby v pražskom Protónovom centre 1,8 milióna korún - túto sumu už v podstate získali zo zbierky, informoval web Novinky.cz.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona