Maltézska pomoc zo Slovenska skončila s pomocou utečencom v Slovinsku

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 12:30 • 2 min
Maltézska pomoc zo Slovenska skončila s pomocou utečencom v Slovinsku

BRATISLAVA - Tím Maltézskej pomoci Slovensko (MPS), ktorý pomáhal utečencom v slovinskom tábore pre migrantov Dobová, tento mesiac so svojou činnosťou skončil. Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca MPS Tibor Ujlacký, humanitárny materiál z tábora, ktorý možno v budúcnosti využiť, odviezli späť na Slovensko.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutím slovinských úradov transportný tábor v Dobovej podľa neho zatvorili a jeho činnosť ukončili. Maltézska pomoc pomáhala v tábore od septembra minulého roka spolu s Vysokou školou zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety vďaka finančnej podpore slovenskej vlády v rámci programu Výzva k ľudskosti.


Do pohraničného utečeneckého tábora Dobová, ktorý sa nachádzal na chorvátsko-slovinských hraniciach, denne privážali vlaky z Chorvátska priemerne tritisíc nových utečencov. Maltézska pomoc Slovensko tak cez svojich dobrovoľníkov od vlaňajšieho septembra rozdala najskôr na hraniciach s Maďarskom a následne v slovinskom tábore niekoľko stoviek párov zimnej obuvi, stovky zimných čiapok, rukavíc, desiatky kíl ovocia, sladkostí, detskej výživy, stovky fliaš pitnej vody, viac ako jednu paletu hygienického materiálu, dve palety čaju, ako aj niekoľko tisíc zubných kefiek.


V spolupráci s Vysokou školou zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, ktorá prevádzkovala stály medicínsky stan v tábore pre utečencov, postavili dobrovoľníci vedľa tohto stanu ďalší, ktorý slúžil ako čakacia miestnosť pre chorých či čakajúcich na ošetrenie.

 

"Do stanu bolo nainštalované aj plynové a elektrické kúrenie a chorí sa v ňom mohli ohriať, dostali teplý čaj z dodaných termoportov a varníc," vysvetlil Tibor Ujlacký. Pri prevádzkovaní hlavného medicínskeho stanu pomohol tím Maltézskej pomoci v decembri 2015 dodávkou 22 poľných postelí, na ktorých ošetrovali pacientov. Do medicínskeho stanu dodali tiež viac ako 500 jednorazových setov (plachta, prikrývka a vankúš).


"Pre členov posádok vozidla s humanitárnou maltézskou pomocou boli cesty do Slovinska, ako aj neskrývaná radosť dobrovoľníkov z darovanej pomoci príležitosťou hlbšie si uvedomiť poslanie Maltézskeho rádu, ktorým je pomoc človeku v núdzi bez ohľadu na jeho vierovyznanie, postavenie či pôvod," vysvetlil hovorca Maltézskej pomoci Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies