Malta sa začlení do vznikajúcej Európskej prokuratúry

NETKY.SK • 10 Marec 2018, 06:00 • 2 min
Malta sa začlení do vznikajúcej Európskej prokuratúry

BRUSEL - Malta by sa mala stať ďalším z členov Európskej prokuratúry (EPPO), ktorej založenie odsúhlasili vlani orgány EÚ. Podľa agentúry DPA to oznámila v piatok bulharská ministerka spravodlivosti Cecka Cačevová, ktorá sa predtým stretla s európskymi rezortnými partnermi v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Malta podľa nej ohlásila zámer pripojiť sa k 21 členským štátom EÚ, spolupracujúcim doteraz v rámci projektu EPPO. Ministri spravodlivosti EÚ vyjadril nádej, že prídu aj "ďalšie pozitívne správy tohto druhu", uviedla DPA.

 

Po začlenení Malty sa bude na vzniku EPPO podieľať 22 krajín EÚ. Mimo projektu naďalej zostávajú Švédsko, Dánsko, Írsko, Maďarsko, Poľsko a Británia.

 

Nový úrad so sídlom v Luxemburgu, o ktorého založení sa dlho rokovalo, by mal fungovať od roku 2020. Vznik EPPO podporilo aj Slovensko. Keďže založenie úradu nepodporujú všetky členské štáty, bude fungovať v režime posilnenej spolupráce. To znamená, že bude mať pôsobnosť len v tých štátoch, ktoré ho schvália.

 

EPPO bude mať právomoc stíhať podvody poškodzujúce finančné záujmy EÚ, napríklad veľké cezhraničné daňové podvody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies