Malta povolila zakotviť lodi Aquarius so 141 zachránenými migrantmi

NETKY.SK • 14 August 2018, 18:18 • 2 min
Malta povolila zakotviť lodi Aquarius so 141 zachránenými migrantmi

VALLETTA - Malta umožní záchrannej lodi Aquarius so 141 migrantmi zakotviť v jednom z jej prístavov po tom, ako sa toto plavidlo štyri dni plavilo po Stredozemnom mori. Informovala o tom v utorok maltská vláda.

slovakia

left justify in out

"Malta urobí ústupok a umožní lodi vstúpiť do jej prístavov aj napriek tomu, že v tejto súvislosti nemá žiadny právny záväzok," uviedla vláda vo vyhlásení s tým, že migrantov následne prerozdelí do Francúzska, Nemecka, Luxemburska, Portugalska a Španielska.

 

"Maltská vláda to považuje za konkrétny príklad európskeho vodcovstva a solidarity," píše sa vo vyhlásení.

 

Agentúra DPA pripomína, že Taliansko a Malta zaujali tvrdý postoj voči záchranným plavidlám prevádzkovaným mimovládnymi organizáciami v Stredozemnom mori.

 

Loď Aquarius majú v prevádzke francúzske humanitárne organizácie SOS Mediterranée a Lekári bez hraníc (MSF). Migrantov zachránili minulý piatok pri dvoch operáciách v Stredozemnom mori.

 

Obe organizácie v nedeľu vyzvali vlády európskych štátov, aby určili nejaký blízky prístav, kde by sa mohli títo migranti bezpečne vylodiť. Väčšina migrantov pochádza zo Somálska a Eritrey a je medzi nimi 67 neplnoletých osôb bez sprievodu dospelých.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona