Malta odmietla pustiť do svojich vôd loď pre podozrenie na ebolu

NETKY.SK • 18 September 2014, 18:43 • 2 min
Malta odmietla pustiť do svojich vôd loď pre podozrenie na ebolu

VALLETTA - Napriek žiadosti o lekársku pomoc Malta nepovolila v stredu večer vplávať do svojich teritoriálnych vôd nákladnej lodi registrovanej v Hongkongu, na palube ktorej sa nachádzala osoba pravdepodobne infikovaná vírusom eboly. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Naše rozhodnutie je morálne a právne v poriadku," povedal dnes maltský premiér Joseph Muscat. "Mohol to byť planý poplach, ale my sme mali morálne správne prijať toto rozhodnutie, pretože nemôžeme ohroziť náš zdravotný systém, najmä keď nepoznáme rozsah problému."
     

Podľa webu Malta Today plavidlo MV Western Copenhagen vyrazilo zo západoafrického štátu Guinea a smerovalo na Ukrajinu. Kapitán lode požiadal o pomoc pre chorého filipínskeho cestujúceho. Na palube lode bolo celkom 21 ľudí.
     

Po odmietnutí vstupu zamierila loď smerom k Sicílii. Talianske orgány sa ujali pacienta a plavidlo pokračovalo v ceste do pôvodnej cieľovej destinácie.
     

Medzinárodné dohovory stanovujú, že štáty sú povinné pomáhať ľuďom v núdzi, ale tiež obsahujú výnimky, ak by mohli byť ohrozené ich systémy zdravotnej starostlivosti alebo národná bezpečnosť.
     

Už najmenej 2630 ľudských životov si vyžiadala epidémia horúčky ebola, ktorá od februára tohto roku sužuje západnú Afriku. Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú dnes zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Ochorenie bolo celkovo potvrdené alebo naň existuje podozrenie u najmenej 5335 osôb. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies