Maloobchodný predaj v eurozóne aj v EÚ v januári vzrástol

NETKY.SK • 6 Marec 2012, 07:48 • 2 min
Maloobchodný predaj v eurozóne aj v EÚ v januári vzrástol

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v EÚ v januári vzrástol - Svet Maloobchodný predaj v eurozóne v januári po štyroch mesiacoch poklesu prekvapujúco vzrástol. Podľa najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat sa obrat maloobchodníkov v krajin

slovakia

left justify in out

img

Maloobchodný predaj v eurozóne v januári po štyroch mesiacoch poklesu prekvapujúco vzrástol. Podľa najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat sa obrat maloobchodníkov v krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, v prvom mesiaci roka zvýšil o 0,3 % oproti decembru, keď klesol o 0,5 %. V celej Európskej únii (EÚ) stúpol maloobchodný predaj v januári medzimesačne o 0,4 %.
      V medziročnom porovnaní januárový odbyt maloobchodníkov v eurozóne stagnoval, zatiaľ čo v EÚ vzrástol o 0,7 %.
      Predaj potravín, nápojov a tabakových výrobkov sa v januári oproti decembru v eurozóne zvýšil o 0,6 % a v celej únii vzrástol o 0,4 %. Predaj nepotravinárskych produktov stúpol v 17 krajinách, ktoré platia eurom o 0,5 % a v EÚ o 0,9 %.
      Spomedzi krajín, ktoré Eurostatu dodali údaje za január, sa maloobchodné tržby medzimesačne zvýšili v deviatich a klesli tiež v deviatich štátoch. Najviac pritom vzrástol obrat maloobchodníkov v Lotyšsku (6,4 %), Slovinsku (5,5,%) a Rumunsku (3 %) a naopak, najvýraznejšie klesol v Portugalsku (-2,7 %), Dánsku (-2,1 %) a v Nemecku (-1,6 %). Slovensko údaje za január Eurostatu zatiaľ nedodalo.
      V medziročnom porovnaní sa predaj potravín, nápojov a tabakových výrobkov v januári znížil o 0,9 % v eurozóne a o 0,5 % v EÚ, zatiaľ čo odbyt nepotravinárskych výrobkov sa v menovej únii zvýšil o 1,1 % a v 27-člennej EÚ vzrástol o 2,1 %.
      V medziročnom porovnaní sa januárové tržby maloobchodníkov zvýšili v 11 a klesli v siedmich štátoch, pričom najväčší nárast zaznamenali Litva (17 %), Lotyšsko (16,6 %) a Rumunsko (10,2 %) a najstrmší prepad nahlásili Portugalsko (-8,7 %), Malta (-5,7 %) a Bulharsko (-2,6).

Zdroj: TASR/EUROSTAT



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies