Maloleté Rakúšanky utiekli bojovať do Sýrie: Jedna už zomrela!

NETKY.SK • 17 September 2014, 09:22 • 2 min
Maloleté Rakúšanky utiekli bojovať do Sýrie: Jedna už zomrela!

VIEDEŇ/SARAJEVO - Jedna z dvoch maloletých Rakúšaniek, pôvodom z Bosny a Hercegoviny, ktoré ušli z rodičovských domov vo Viedni, aby sa pripojili k džihádu, údajne prišla o život v Sýrii. V utorok o tom informovala srbská agentúra Tanjug a miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Rakúsky denník Salzburger Nachrichten uviedol, že jedno z dievčat prišlo o život v Sýrii, informáciu však doposiaľ nebolo možné nezávisle potvrdiť. Rakúske ministerstvo vnútra prostredníctvom svojho hovorcu potvrdilo, že disponuje takouto informáciou, jej pravosť však nedokáže bezprostredne overiť. Ministerstvo dodalo, že rodičia jedného z dievčat boli informovaní o smrti ich dcéry.
      

Informáciu o úmrtí údajne poprela jedna z dievčat prostredníctvom sociálnej siete WhatsApp, ktorá pod pseudonymom tvrdila, že obe sú nažive, informoval server Thelocal.at. Iba deň predtým rakúska tlač uviedla, že maloleté Sabina Selimovičová (15) a Samra Kešinovičová (16), ktoré v apríli utiekli z domovov a pripojili sa k džihádu, zjavne robia cez internet nábor tínedžerov z Rakúska, aby sa k nim pripojili, píše Tanjug.
      

Samra a Sabina, pôvodom z Bosny, opustili rodičovské domy 10. apríla a v liste na rozlúčku rodinám uviedli, že idú do Sýrie bojovať za islam. Odvtedy po nich niet stopy; Interpol objavil len fotografie oboch dievčat oblečených v burkách s kalašnikovmi v ruke.

 

Rakúskej polícii sa tento mesiac podarilo zabrániť ďalším dvom maloletým dievčatám, ktoré chceli do Sýrie odcestovať z Grazu; podľa vlastných slov chceli ísť "do džihádu". Polícia sa domnieva, že boli inšpirované práve Samrou a Sabinou.
      

Viedenský denník Kronen Zeitung tvrdí, že tínedžerky pravidelne četujú na sociálnych sieťach s mladistvými, ktorým tvrdia, aký majú na fronte výborný život a velebia zabíjanie "neveriacich". Rakúska polícia predpokladá, že extrémistické hnutie Islamský štát (IS) využíva Samru a Sabinu na verbovanie maloletých; pričom nie je bezprostredne jasné, či to robia dobrovoľne, alebo sú k tomu zo strany teroristov nútené.
      

Doposiaľ nie je jasné, čo viedlo dve maloleté dievčatá, ktoré sa narodili a vyrastali vo Viedni, aby sa pripojili k džihádu, pripomína Tanjug. Krátko pred útekom boli v kontakte s mladými Čečencami a navštevovali mešitu v druhom viedenskom okruhu. Bezprostredne po ich odchode sa objavili informácie, podľa ktorých sa po príchode do Sýrie tínedžerky vydali za teroristov, pravdepodobne čečenských džihádistov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies