Malokarpatskí vinári dnes sprístupnia 130 pivníc od Bratislavy po Trnavu

NETKY.SK • 19 November 2011, 07:45 • 2 min
Malokarpatskí vinári dnes sprístupnia 130 pivníc od Bratislavy po Trnavu

Malokarpatskí vinári dnes sprístupnia 130 pivníc od Bratislavy po Trnavu - Cestovanie Vinári na Malokarpatskej vínnej ceste (MVC) pripravili na nadchádzajúce dni najväčšie vyvrcholenie vinohradníckeho roka, ktoré sa tradične koná počas Dní otvorených pivn

slovakia

left justify in out

img

Vinári na Malokarpatskej vínnej ceste (MVC) pripravili na nadchádzajúce dni najväčšie vyvrcholenie vinohradníckeho roka, ktoré sa tradične koná počas Dní otvorených pivníc. Uskutočnia sa dnes a v sobotu (19. novembra).
Na vínnej ceste od Bratislavy až po Trnavu otvoria vinári 130 pivníc, v ktorých môžu návštevníci degustovať ponúknuté vzorky mladých i starších vín dnes od 14.00 h a v sobotu od 12.00 h, po oba dni do 21.00 h. Podujatie sa koná pod záštitou predsedov Bratislavského a Trnavského samosprávneho kraja.
Návšteva pivníc je podmienená zakúpením vstupenky. Vyše 5000 lístkov je už beznádejne vypredaných od polovice septembra. "Táto situácia sa opakuje každoročne, no nemôžeme dať do obehu viac vstupeniek. Mnohé pivnice menších vinárov nie sú kapacitne dostačujúce na nárazové vlny desiatok návštevníkov. Utrpel by tým vysoký štandard, ktorý si Dni otvorených pivníc za uplynulých 11 ročníkov vypestovali. Náhradným termínom je obdobné jarné podujatia na sviatok sv. Urbana," uviedol predseda Združenia Malokarpatská vínna cesta Milan Pavelka.
Vinárska ponuka na 12. ročníku Dní otvorených pivníc by mala byť oveľa zaujímavejšia ako vlani. Je to výsledok aj priaznivejšieho ročníka, ktorý doprial vinohradom viac slnka i vlahy. Tri pivnice otvoria aj v bratislavskej mestskej časti Vajnory. "Na Dňoch otvorených pivníc už ponúkneme mladé tohtoročné vína. Majú vysokú kvalitu, veď cukornatosť hrozna pri oberačkách nešla pod 23 percent, mnohé zbery dokonca prekročili hranicu 25 percent. Viacerí vinári tento rok porovnávajú s mimoriadne vydareným ročníkom 2006. U mnohých odrôd sa už vyrysoval aj zaujímavý buket. Sme radi, že napríklad naša typická odroda Feteasca Regala v tomto ročníku opäť získala vynikajúcu jemnú dochuť po zrelých maslových hruškách. Dobrý dozrievajúci potenciál majú aj červené a modré odrody. Milovníci kvalitného vína sa majú na čo tešiť," povedal pre TASR vedúci vínnych pivníc Poľnohospodárskeho družstva vo Vajnoroch Branislav Brúder.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona