Málo spíte? Hazardujete so zdravím aj psychikou

NETKY.SK • 3 Október 2013, 10:19 • 2 min
Málo spíte? Hazardujete so zdravím aj psychikou

BRATISLAVA - Dĺžka spánku je u každého človeka individuálna, rozhodujúci by mal byť pocit sviežosti.

slovakia

left justify in out

Odhaduje sa, že asi polovica Slovákov má krátkodobé alebo vážne problémy so spánkom. Najčastejšie máme problémy zaspať, spíme krátko, v noci sa budíme, či máme problémy s chrápaním alebo dýchaním. Ak sa situácia pravidelne opakuje viac v dní v týždni, netreba to podceňovať a spoliehať sa na počítanie ovečiek, ale radšej navštívte lekára. Nespavosť či nedostatok spánku môžu totiž veľmi negatívne vplývať na fyzickú aj psychickú stránku človeka.

„Spánok je pravidelný stav odpočinku v alternovanom stave vedomia a charakteristický je spomalením rytmu dýchania, tepu srdca a nižšou citlivosťou na vonkajšie podnety. Zabezpečuje regeneráciu organizmu a jeho nedostatok alebo zlá kvalita spánku môže spôsobiť celý rad zdravotných komplikácií,“ povedal prodekan Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach a odborník na spánkovú medicínu prof. MUDr. Viliam Donič, CSc.

Ak sa jeden či dvakrát nevyspíte do ružova, nič sa nedeje, ak však nocí, kedy spíte krátko alebo nekvalitne, pribúda začína sa zhoršovať nálada aj zdravotné problémy. Človek tak býva podráždený či nervózny a má problémy s koncentráciou.  Postupne sa takto môže dopracovať aj k niektorému zo srdcovocievnych ochorení, dýchacím problémom, cukrovke či nárastu na váhe.

Koľko je optimum?

Predpokladá sa, že naši predkovia spávali aj o dve až tri hodiny dlhšie ako súčasný človek. Hektická doba mala ľudí pripraviť asi o pätinu spánku. Ruku na srdce, spávate, koľko potrebujete alebo koľko môžete? Na tejto teórii teda pravdepodobne niečo bude.
Potreba spánku je podľa odborníkov geneticky daná, pričom jeho dĺžka má závisieť hlavne od veku a zdravotného stavu. Dĺžka spánku je tak u každého človeka individuálna, niekomu stačí pre dobrú regeneráciu 5 hodín, iný potrebuje 8 alebo viac hodín spánku. Priemerne sa však v prípade dospelých hovorí o optimálnom spánku dlhom 7,5 hodiny, deti spia o niekoľko hodín viac.
Rozhodujúci by mal byť pocit sviežosti a oddýchnutia pri prebudení – človek by nemal pociťovať únavu, bolesť hlavy alebo nechuť vstať. Podľa profesora Doniča môže nespavosť a poruchy spánku vyvolať vážne zdravotné problémy, preto je potrebné ich odhaľovať a liečiť.

To, že je spánok zdravý, potvrdzujú aj zistenia talianskych a britských vedcov spred troch rokov. Tí zistili, že spánok kratší ako šesť hodín denne môže viesť k skoršiemu úmrtiu.

Ako sa dobre vyspať?

Dlhý a pokojný spánok nie je len tak zadarmo. Preto, ak sa chcete naozaj dobre vyspať, mali by ste sa večer vyvarovať viacerých vecí. Pohárik či cigareta k dobrému spánku určite nepomôžu. Rovnako sa treba vyvarovať ťažkej námahe či ťažkým jedlám. Pokiaľ tiež budete mať večer hlavu plnú starostí, tiež môžete mať problém zaspať.
Ak však máte problémy so spánkom napriek tomu, že im sami nedávate dôvod, treba vyhľadať odborníka. Príčinou niektorých porúch spánku, vrátane chrápania, môžu byť napríklad rôzne anatomické anomálie v oblasti nosovej a ústnej dutiny. Odstrániť ich pomôže chirurgický zásah či použitie ventilačného prístroja.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona