Málo spánku má pre naše telo devastujúce účinky už po dvoch týždňoch

NETKY.SK • 29 Január 2020, 21:02 • 2 min
Málo spánku má pre naše telo devastujúce účinky už po dvoch týždňoch

Nedostatok spánku totiž nevyvoláva len chronickú únavu. Môže mať tiež ťažké dopady aj na fungovanie organizmu, píše francúzsky týždenník L'Express.

slovakia

left justify in out

Je jedna hodina po polnoci a tridsaťjedenročný Pierre, ktorý sa práve vrátil z práce, zvalí sa na posteľ. Za štyri hodiny mu zvoní budík a začína mu nový deň. Tento náročný rytmus praktizuje už týždeň, aby doviedol do konca jeden projekt.

 

"Akonáhle som sa natiahol, okamžite som zaspal," spomína. Kruhy pod očami, nálada na bode mrazu, vlčí hlad. Pierre trpí nedostatkom spánku. Okrem veľkej únavy má mnohonásobný negatívny vplyv na organizmus a bráni jeho dobrému fungovaniu.

 

Koľko hodín mám spať?

"Odhaduje sa, že dospelý človek potrebuje sedem až osem hodín spánku denne," pripomína profesor Damien Léger, šéf Centra pre spánok a bdenie pri nemocnici Hôtel-Dieu v Paríži.

 

Ľudia, ktorí spia menej ako šesť hodín denne, sa vystavujú väčšiemu riziku najrôznejších ochorení. Nedostatok spánku sa prejavuje na rôznych úrovniach: metabolické, kognitívne a v správaní.

 

Únava najprv mení charakter jedinca. "Moja morálka bola na bode mrazu. Bol som nervózny, netrpezlivý a nedokázal som sa sústrediť," uvádza Pierre. Damien Léger tiež pripomína, že podobní ľudia majú zníženú pozornosť, oslabenú schopnosť reagovať, úzkosti, zle fungujúcu pamäť. Tieto problémy, ktorých zoznam je oveľa väčší, sú len špičkou ľadovca.

 

img

 

Vplyv na rakovinu

Spánok je životne dôležitý, pretože umožňuje telu pripraviť sa na nasledujúci deň. V noci sa nastavuje metabolická rovnováha na nadchádzajúcich 24 hodín, teda energetická rovnováha. Keď sú biologické hodiny narušené, je narušená aj sekrécia niektorých hormónov, ako je ghrelin (rastový hormón), leptín (hormón sýtosti) alebo kortizol (stresový hormón). Nedostatok spánku naruší metabolizmus a tým sa zvyšuje riziko vzniku nadváhy, srdcových príhod, cukrovky druhého typu a dokonca aj niektorých druhov rakoviny.

 

"Výživa a spánok sú silne prepojené a jedno ovplyvňuje druhé," uvádza doktorka Corinne Chicheporticheová-Ayacheová.

 

Po dvoch týždňoch nedostatočného spánku začínajú ľudia výrazne priberať na váhe. Zásadný je spôsob, akým jeme. Spánok môže narušiť ťažké trávenie. Žalúdok produkuje energiu, ktorá zvyšuje telesnú teplotu. Spíme lepšie, keď táto teplota mierne poklesne.

 

Keď je človek unavený, je energetická spotreba vyššia. Organizmus si žiada výdatnejšie pokrmy. Ľudia potom vyhľadávajú energeticky bohaté jedlá, a tak postupne naberajú na váhe.

 

Spánok neberieme za dôležitý

Dnes je spánok ohrozený zamestnaním a voľnočasovými aktivitami, ktoré sú teraz veľmi spojené s technológiami, ktorých negatívny vplyv na zaspávanie je známy.

 

Muži a ženy, ktorí pracujú v noci, spia v priemere o hodinu menej ako ostatní. Zdá sa, že to je jeden z karcinogénnych faktorov, pretože počet ochorení rakoviny prsníka a prostaty je u týchto pracujúcich výrazne vyšší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies