Malo sa rokovať o Generálnej prokuratúre, Smeráci na čele s Ficom sa nedostavili

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 09:13 • 2 min
Malo sa rokovať o Generálnej prokuratúre, Smeráci na čele s Ficom sa nedostavili

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico ani dnes neprišiel na rokovanie parlamentného branno-bezpečnostného výboru, aby hovoril s poslancami o stave na generálnej prokuratúre.

slovakia

left justify in out

Fico sa z rokovania ospravedlnil s tým, že je na zahraničnej pracovnej ceste. Na rokovanie výboru neprišli ani poslanci Smeru-SD vrátane predsedu výboru Jaroslava Bašku. Rokovanie výboru navrhol poslanec OĽaNO Richard Vašečka. Ten chce v pléne iniciovať Baškove odvolanie z funkcie. "Mrzí ma, že Baška vzbudil zdanie o serióznosti, odignoroval schôdzu, ktorú sám zvolal. Navrhnem v pléne odvolanie Bašku z funkcie. Je to úmyselné marenie toho, aby sa občania dostali k informáciám,“ povedal Vašečka novinárom.

Vašečka ako zástupca občanov bude žiadať premiéra o stretnutie. Chce mu položiť otázky, ktoré mu plánoval položil na výbore. Poslanca zaujíma, aké sú tajomstvá na generálnej prokuratúre, že vláda dala návrh na skrátené legislatívne konanie zákona o organizácii na ústavnom súde. 

Vašečka tiež upozornil, že v stredu poslanci Smeru sľúbili, že na výbor prídu. „Baška mohol zvolať výbor na termín, kedy by premiér Fico mohol prísť. Baška povedal, že je to celé politický cirkus. My sme v práci, neviem, kto je v cirkuse,“ povedal s tým, že už nebude pokračovať v iniciatíve zvolávaní takýchto schôdzí. Vašečkovi je ľúto, že poslanci Smeru výbor sabotujú a robia z toho cirkus. 

Podpredseda výboru Alojz Hlina vidí v situácii určitý progres, pretože minule Fico ospravedlnenie neposlal. „Čudujem sa, prečo to bolo zvolané na takúto hodinu, keď sa vedelo, že tu nie je,“ povedal. 

Stav na generálnej prokuratúre je podľa Daniela Lipšica vážny a treba o tom hovoriť. „Keď sa Baška a Fico boja o tom hovoriť, lebo za ten stav spoluzodpovedajú, je to aj ich vizitka,“ povedal. Pripomenul, že mimoriadne výbory sa vždy zvolávali po dohode s premiérom alebo príslušným ministrom. „To, že poslanci Smeru povedia, že prídu, a neprídu, znamená, že už nerozlišujú, kedy klamú médiá a kedy klamú v súkromnom rozhovore. To sa stáva, keď začnete klamať, už keď by ste chceli povedať pravdu, ste v takom švungu, že vám to ujde. Už neviete ani pravdu povedať. Je to prejav zbabelosti,“ vyhlásil Lipšic. Podľa neho sa na generálnej prokuratúre nič osobitné nedeje, čo by sa nedialo roky, ale premiér to doteraz posväcoval. „Je to len zámienka, aby mohli prijať škandalózne zákony v skrátenom legislatívnom konaní,“ 

Lipšic kritizoval aj dianie na ústavnom súde, keď predsedníčka koná na základe neplatných zákonov a spisy prideľuje podpredseda súdu Milan Ľalík, ktorý je vylúčený z konania. „To sú vážne veci. To sa nedeje ani v strednej Afrike. Ak sa premiér a Baška tvária, že je to v pohode, je to veľmi smutný stav, ako si vláda predstavuje právny štát. Je to úplne v rozklade. Keď sú spokojní s Harabinom, Macejkovou a Trnkom, nám to vadí,“ zdôraznil. 

Vláde sa podľa Ficových vyjadrení z 30. apríla hromadia informácie o generálnej prokuratúre, ktoré naznačujú, že tam musí nastať výmena vo vedení. „Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer," konštatoval vtedy premiér. Odmietol konkretizovať informácie, ktorými disponuje, lebo je viazaný tajomstvom. Pre toto vyjadrenie Vašečka žiadal zvolať výbor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies