Málo peňazí pre VŠ ohrozuje konkurencieschopnosť Slovenska

NETKY.SK • 3 December 2015, 10:18 • 2 min
Málo peňazí pre VŠ ohrozuje konkurencieschopnosť Slovenska

BRATISLAVA - Zarážajúco nízky objem peňazí pre vysoké školy ohrozuje konkurencieschopnosť Slovenska. Uviedol to predseda Rady vysokých škôl SR Martin Putala po tom, ako Rada prerokovala návrh Metodiky rozpisu dotácií zo štátneho rozpočtu verejným vysokým školám na rok 2016.

slovakia

left justify in out

Rada sa k návrhu ministerstva školstva výraznou väčšinou hlasov svojich členov odmietla vyjadriť vzhľadom na veľmi nízky objem prostriedkov pre vysoké školy na rok 2016 a dlhodobé neakceptovanie pripomienok Rady k predchádzajúcim metodikám.


Svoj postoj odôvodnila Rada vysokých škôl tým, že takýto objem prostriedkov nevytvára podmienky pre rozvoj vysokých škôl a necháva ich na úrovni prežívania. Málo peňazí podľa Rady ohrozuje konkurencieschopnosť a už blízku budúcnosť Slovenska. "Podiel výdavkov vynakladaných na vysoké školy z HDP v Slovenskej republike dlhodobo stagnuje na úrovni 0,9 percenta. V ostatných krajinách V4 je podiel prostriedkov z HDP vynakladaných na vysoké školy o 33 percent vyšší ako na Slovensku a v krajinách OECD až o 78 percent vyšší ako na Slovensku," dodáva Putala s tým, že Rada vysokých škôl chce svojím zásadným postojom upozorniť verejnosť na alarmujúco nízky plánovaný objem financií pre vysoké školy v budúcom roku.


S uznesením Rady vysokých škôl sa stotožňuje aj predsedníctvo Študentskej rady vysokých škôl. "Reprezentácie vysokých škôl každoročne vynaložia množstvo energie a času na precízne pripomienkovanie metodiky, no ich pripomienky ministerstvo dlhodobo nerešpektuje. Dokonca ignoruje bez akéhokoľvek vysvetlenia," uvádza Bálint Lovász zo Študentskej rady vysokých škôl.


Agentúra SITA požiadala o stanovisko ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies