Malmstromövá: Obchodnú dohodu EÚ s Kanadou musia odobriť aj národné parlamenty

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 08:19 • 2 min
Malmstromövá: Obchodnú dohodu EÚ s Kanadou musia odobriť aj národné parlamenty

BRUSEL/ŠTRASBURG - Dohoda o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Kanadou (CETA) dostala so súhlasom Európskej komisie (EK) podobu takzvanej "zmiešanej dohody", čo znamená, že musí mať súhlas národných parlamentov členských krajín EÚ. Uviedla dnes počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.

slovakia

left justify in out

Komisia dnes oficiálne navrhla Rade EÚ (členské štáty), aby po piatich rokoch rokovaní podpísala a uzavrela Komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu medzi EÚ a Kanadou. Predseda EK Jean-Claude Juncker si želá, aby CETA mohla byť podpísaná počas summitu EÚ-Kanada, ktorý sa uskutoční v októbri. Ako však upozornila tlačová agentúra Belga, podpis dohody môžu zablokovať národné parlamenty.

 

Malmströmová pred europoslancami uviedla, že z právneho hľadiska ide o "európsku dohodu", v kompetencii EÚ, avšak Európska komisia sa rozhodla CETA navrhnúť ako "zmiešanú dohodu". Znamená to, že táto medzinárodná dohoda musí byť uzavretá komisiou, ktorá o nej viedla rokovania, a tiež členskými štátmi. Súhlas musia poskytnúť národné parlamenty krajín EÚ, ako aj Európsky parlament.

 

Juncker minulý týždeň navrhol, aby na prijatie CETA nebol potrebný súhlas národných parlamentov, jeho postoj bol však vystavený kritike, keď protestovalo najmä Nemecko a Francúzsko. Belga pripomenula, že postoj väčšiny národných parlamentov k odobreniu CETA je skôr negatívny ako pozitívny.

 

Zmiešaná dohoda, čiže súhlas zo strany národných parlamentov, dáva možnosť Rumunsku a Bulharsku túto dohodu politicky zablokovať v snahe vyriešiť vzájomné spory s Kanadou ohľadom režimu víz pre ich občanov. Obe balkánske krajiny sa sťažujú, že Kanada voči nim uplatňuje iný vízový režim ako voči zvyšku EÚ.

 

Proces finalizácie rokovaní a získanie dostatočného súhlasu pre CETA je dôležitý pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. Slovensko na čele EÚ chce túto dohodu presadiť. Ministerstvo hospodárstva SR potvrdilo, že v oblasti spoločnej obchodnej politiky prioritami slovenského predsedníctva v Rade EÚ bude ukončenie schvaľovacích procesov a príprava na podpis CETA, rokovania o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve medzi EÚ a USA (TTIP), ako aj diskusia o udelení štatútu trhovej ekonomiky Číne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona