Maliny sú skutočný zázrak: Výborne chutia a takto dokážu ovplyvniť naše zdravie!

NETKY.SK • 25 Jún 2018, 11:57 • 2 min
Maliny sú skutočný zázrak: Výborne chutia a takto dokážu ovplyvniť naše zdravie!

Drobné ovocie, ktoré si mnohí pestujeme na záhrade, môže byť pre náš organizmus doslova liekom!

slovakia

left justify in out

Len málokoho neopantá sladká vôňa a výborná chuť typicky letného ovocia, akým sú maliny. Je o nich známe, že sú silným antioxidantom a obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, čím upevňujú našu imunitu. Najnovšie však vedci zistili, že okrem toho sú veľmi dobrým pomocníkom aj pri kardiovaskulárnych ochodeniach. Budú sa z nich čoskoro vyrábať liečivá na tento typ zdravotných ťažkostí?

 

Výskum, ktorý viedla Dr. Ana Rodriguez-Mateos z School of Life Course Sciences naznačuje, že maliny priaznivo ovplyvňujú aj funkciu buniek lemujúcich krvné cievy. Tieto bunky sa nazývajú endotelové a sú akousi hranicou oddeľujúcou krv alebo lymfu od okolitého tkaniva. To však nie je ich jediná funkcia. Význam majú aj pri regulácii krvného tlaku a pokiaľ nepracujú tak, ako majú, dochádza k rozvoju kardiovaskulárnych ochorení.

 

Výskum sa realizoval na skupine zdravých mužov vo veku 18-35 rokov. Týmto podávali nápoje, ktoré maliny buď neobsahovali, alebo boli pripravené z 200 či 400 gramov tohto ovocia. Po ich konzumácii sa sledovali hodnoty určitých látok v krvi a moči, ale aj hladiny FMD, ktoré sú ukazovateľom kardiovaskulárnej činnosti. Ukázalo sa, že so zvyšujúcim sa príjmom malín sa zvyšuje aj táto hladina, pričom zmeny pretrvali 24 hodín.

 

Na základe týchto pozorovaní odborníci jednoznačne potvrdili priaznivý vplyv drobného ovocia na zdravie srdca a ciev. Pokiaľ by sa im podarilo udržať zvýšenú hladinu FMD dostatočne dlho, znamenalo by to redukciu rizika vzniku srdcovo-cievnych ochorení až o 15 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies