Zväz protifašistických bojovníkov v Malinovej si pripomenul 70. výročie svojho vzniku

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 18:46 • 2 min
Zväz protifašistických bojovníkov v Malinovej si pripomenul 70. výročie svojho vzniku

MALINOVÁ – Členovia základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (ZO SZPB) v obci Malinová si pripomenuli 70. výročie vzniku svojej organizácie.

slovakia

left justify in out

Jej zakladateľmi organizácie a prvými členmi boli predovšetkým partizáni, príslušníci partizánskeho oddielu Ernsta Thälmanna, ktorý pozostával prevažne z protifašistov, miestnych občanov nemeckej národnosti. Členmi sa stali nielen partizáni, ale aj ľudia, ktorí prežili koncentračné tábory a tiež vdovy po padlých bojovníkoch.

 

„Vtedy sa organizácia ešte volala Slovenský zväz partizánov a jej prvým predsedom bol veliteľ partizánskeho oddielu Július Elischer. Na začiatku združovala 80 členov. Ako postupne odchádzali, v SZPB ich nahradili najskôr manželky partizánov a neskôr ich deti a dnes už aj ich vnuci. V súčasnosti máme 20 členov,“ konštatoval predseda základnej organizácie Peter Benko.

 

Na slávnostnom zasadnutí, ktoré sa uskutočnilo v nedeľu (3.4.), sa zúčastnil aj predseda SZPB Pavol Sečkár. Pri hodnotení histórie Benko vyzdvihol mimoriadny podiel odbojárov na rozvoji obce.

 

„Hneď ako odložili zbrane, pustili sa do stavby Partizánskeho domu, ktorý pod týmto názvom doteraz slúži ako dom kultúry. Mnoho brigádnických hodín odpracovali na stavbe materskej školy, z vlastnej iniciatívy postavili uprostred dediny svojim padlým spolubojovníkom pomník. Odhalili ho pri príležitosti 10. výročia Slovenského národného povstania. Boli iniciátormi prvých pochodov občanov k dnes už zrekonštruovaným partizánskym bunkrom, kde mal sídlo partizánsky oddiel. Táto tradícia sa zachovala dodnes,“ dodal predseda.

 

Je podľa neho na škodu, že v roku 1990 zrušili v obci pamätnú izbu, kde boli umiestnené mnohé pamiatky a dokumenty o protifašistickej činnosti Malinovčanov. Tie najdôležitejšie sú v depozite Hornonitrianskeho múzea. Cieľom ZO SZPB je zachovať ďalšie predmety, ktoré sa uchovali v rodinách odbojárov, ale aj ich autentické spomienky a vybudovať malé obecné múzeum.

 

Odbojári si zároveň položením kvetov k pamätníku padlých pripomenuli dnešné 71. výročie oslobodenia obce. Spolu s rumunskými vojakmi obec 4. apríla 1945 oslobodili sovietske vojská maršala Malinovského. Podľa neho po vojne obec aj pomenovali. Predtým mala nemecké meno Cach. V Parku rodákov na miestnom cintoríne potom odhalili pamätník všetkým členom ZO SZPB.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies