Malijské úrady i Rusko bránia vyšetreniu masakru 300 civilistov

NETKY.SK • 11 Apríl 2022, 11:05 • 2 min
Malijské úrady i Rusko bránia vyšetreniu masakru 300 civilistov

BAMAKO/PARÍŽ - Úrady afrického štátu Mali bránia mierovým jednotkám z misie OSN (MINUSMA) v prístupe do dediny Moura, kde koncom marca údajne došlo k masakru 300 civilistov.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v pondelok francúzsky denník Libération pričom dodal, že o udalostiach, ktoré sa v tejto stredomalijskej obci odohrali v dňoch 27. - 31. marca, existujú dve diametrálne odlišné verzie a nateraz nedošlo k nezávislému vyšetrovaniu, ktoré by odhalilo pravdu.

Podľa ľudskoprávnych organizácií, ako je Human Rights Watch (HRW), bola Moura dejiskom masakry civilistov spáchanej malijskými vojakmi a príslušníkmi polovojenských oddielov.

 

Očití svedkovia tieto oddiely označili za tzv. Vagnerovu skupinu (v zahraničí známa pod označením Wagner Group) – fakticky súkromnú armádu, ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych zónach konfliktov vo svete.

Aj svedkovia, ktorých kontaktoval denník Libération, potvrdzujú popravy neozbrojených civilistov.

 

Malijská armáda priznáva, že v danej oblasti vykonala pozemnú a leteckú operáciu, pričom však tvrdí, že jej obeťami boli príslušníci teroristických zoskupení. Podľa oficiálnej bilancie bolo „zneutralizovaných 203 teroristov" a ďalších 51 ich bolo zadržaných.

 

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v piatok spochybnil túto verziu malijských úradov a vyzval na vyšetrovanie vedené OSN.

 

img

 

Návrh na nezávislé vyšetrovanie v Moure, o ktoré Bezpečnostnú radu OSN požiadalo Francúzsko, pri hlasovaní v sobotu Rusko zablokovalo svojím vetom.

 

Denník Libération pripomenul, že ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení z minulého piatka zablahoželalo Mali k „dôležitému víťazstvu" nad terorizmom. Obvinenia z masakry civilistov malijskými silami, ako aj tvrdenia o zapojení ruských žoldnierov označilo za dezinformáciu.
 

imgBamako popiera prítomnosť žoldnierov z Vagnerovej skupiny v Mali, priznáva iba prítomnosť ruských „inštruktorov" a „trénerov", ktorí v krajine pôsobia na základe bilaterálnej dohody o spolupráci s Moskvou zo 60. rokov minulého storočia.

 

HRW vo svojej správe uviedla, že malijskí vojaci a zahraniční bojovníci popravili medzi 27. a 31. marcom v Moure údajne asi 300 civilistov. Malijské sily operovali spoločne so zahraničnými vojakmi, o ktorých sa podľa HRW predpokladá, že sú Rusi, pretože výpovede svedkov o nich hovoria ako o nefrankofónnych.

 

Donedávna v Mali v rámci protidžihádistickej misie v subsaharskej oblasti Sahel pôsobili aj francúzski vojaci, ale prezident Emmanuel Macron vo februári oznámil ich odsun.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona