Malijská armáda postupuje k bašte islamistických povstalcov

NETKY.SK • 25 Január 2013, 12:13 • 2 min
Malijská armáda postupuje k bašte islamistických povstalcov

Malijská armáda postupuje k bašte islamistických povstalcov - Politika Malijské vládne jednotky postúpili dnes do severnej časti krajiny a dostali sa do mesta Hombori, 160 kilometrov južne od bašty islamistických povstalcov, mesta Gao. Postup po pondelkov

slovakia

left justify in out

img

Malijské vládne jednotky postúpili dnes do severnej časti krajiny a dostali sa do mesta Hombori, 160 kilometrov južne od bašty islamistických povstalcov, mesta Gao.

Postup po pondelkovom dobytí stredomalijského mesta Douentza im umožnili nálety francúzskej armády, ktoré zahnali militantov, informovali tiež nemenované vojenské zdroje citované agentúrou Reuters.

Hovorca malijského ministerstva obrany pre Reuters povedal len to, že armáda sa po dobytí Douentzy presúva do ďalších miest obsadených povstalcami.

Francúzske vojenské lietadlá útočia na povstalecké pozície, vozidlá a objekty v strednej a severnej časti Mali už dva týždne. Pozemné jednotky z afrických krajín sa medzitým zhromažďujú, aby spustili vojenský zásah s mandátom OSN.

Francúzsko, ktoré má v Mali asi 2150 vojakov, opakovane varovalo, že islamistická enkláva v severnom Mali sa môže stať miestom prípravy útokov v Európe a Afrike. Západné veľmoci vrátane USA a Británie podporili operáciu logisticky a prieskumom, neplánujú však prispieť bojovými jednotkami.

Malijská vláda dnes varovala svojich vojakov, aby dodržiavali ľudské práva po správach, že armádni príslušníci zabíjali civilistov podozrivých z kolaborácie s islamistickými povstalcami.

Podľa vyhlásenia vlády by "armáda mala byť bezúhonná", informovala agentúra AP. Hovorca armády označil správy o zabíjaní civilistov za "absolútne nepravdivé".
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies