Maliar Cyril Uhnák prezentuje Cestu krásy v bratislavskom Michalskom dvore

NETKY.SK • 7 Október 2010, 11:22 • 2 min
Maliar Cyril Uhnák prezentuje Cestu krásy v bratislavskom Michalskom dvore

Maliar Cyril Uhnák prezentuje Cestu krásy v bratislavskom Michalskom dvore - Kultúra Novú maliarsku tvorbu predstavuje Cyril Uhnák v bratislavskej galérii Michalský dvor pod názvom Via Pulchritudinis Cesta krásy. Je autorovým príspevkom k Roku kresťanskej

slovakia

left justify in out

img

Novú maliarsku tvorbu predstavuje Cyril Uhnák v bratislavskej galérii Michalský dvor pod názvom Via Pulchritudinis Cesta krásy. Je autorovým príspevkom k Roku kresťanskej kultúry na Slovensku 2010 a potrvá do 3. novembra.
      V krajine vrchov hľadám svoj pokoj, Pod Tvojou ochranou, Kde padajú hviezdy?, Apoteóza, Te Deum Marcela Dupré, cykly Levočské svetlo Majstra Pavla, Klaniam sa výškam, ktorým spievam a ďalšie diela sú tohtoročnou tvorbou. Medzi 45 obrazmi je niekoľko starších - Klarisky, Passau, Železné vráta, Rozháňa víchor mračná oceľové. Jedinou maľbou na dreve je závesný obraz Neruš jej krásu, vravím svetu. Niektoré diela Uhnák pomenoval citáciami veršov básnika Svetloslava Veigla z knihy Keď anjel v tebe zaspieva.
      "Autor doslova animuje maľbami a kresbami – hľadanie svetla a formy. Je to odkaz baroka pre súčasnosť. Barok predbehol svoju dobu, pred 300 rokmi radikálne vstúpil do kanóna renesančnej aj manieristickej krásy," uviedol na vernisáži v stredu večer (6.10.) kurátor výstavy Marián Paukov. Podľa neho mystérium tajomného priestoru gotických interiérov a exteriérov je ďalšou podobou maliara, kde sa snaží prechádzať od realizmu k abstrakcii v duchovnom zmysle. Inštalačne, ironicky, ale decentne sa autor vyrovnal s relatívne iným žánrom – figurálnou témou (Judita, Rebeka, Zuzana). Forma prechádza do obsahových náznakov. Tam je sila vystavujúceho, že mu nejde o polopatizmus žiadaný celebritami.
      Cyril Uhnák sa narodil v Čajkove (1959). Po absolvovaní Slovenskej technickej univerzity pracoval v kamenárskej dielni Ústredia umeleckých remesiel v Bratislave. Maľovanie bolo jeho veľkou záľubou už v chlapčenskom veku. Od roku 1993 pôsobí ako maliar v slobodnom povolaní. Okrem slovenských miest svoje diela vystavoval v Nemecku, USA, Thajsku či Španielsku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies