Mali: Vláda požiadala Francúzsko o vojenskú pomoc

NETKY.SK • 11 Január 2013, 12:53 • 2 min
Mali: Vláda požiadala Francúzsko o vojenskú pomoc

Mali Vláda požiadala Francúzsko o vojenskú pomoc - Politika Malijská vláda dnes požiadala Francúzsko o naliehavú vojenskú pomoc po tom, ako povstalci dobyli mesto Konna, majúce strategickú polohu. Konna leží približne 600 kilometrov severovýchodne od mali

slovakia

left justify in out

img

Malijská vláda dnes požiadala Francúzsko o naliehavú vojenskú pomoc po tom, ako povstalci dobyli mesto Konna, majúce strategickú polohu.
      Konna leží približne 600 kilometrov severovýchodne od malijského hlavného mesta Bamako, na rozmedzí medzi povstalcami ovládaným severom a vládou kontrolovaným juhom Mali.
      Vojenská intervencia s mandátom OSN sa neočakáva skôr ako v septembri, kvôli problémom s logistikou a v ďalších otázkach, uviedla tlačová agentúra Reuters.
      Francúzsky prezident Francois Hollande v reakcii na žiadosť Mali povedal, že Francúzsko bude reagovať striktne v rámci rezolúcie Spojených národov. Dodal, že sú pripravení zastaviť ofenzívu malijských povstalcov, ak bude pokračovať.
      Už schválené rezolúcie Bezpečnostnej rady (BR) OSN umožňujú vojenský zásah Francúzska, povedal nemenovaný francúzsky diplomatický zdroj.
      Rezolúcie OSN a malijská žiadosť o pomoc vytvorili legálny rámec pre priamu intervenciu, skonštatoval diplomat po vyjadrení francúzskeho prezidenta, ktorý pripustil vojenskú intervenciu v Mali v rámci rezolúcií OSN.
      Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle v súčasnosti vylúčil nasadenie nemeckých vojakov v Mali, informovala DPA.
      Podľa Westerwelleho slov je Nemecko pripravené pomôcť pri vzdelávaní malijských ozbrojených síl, ale iba s podmienkou, že bude prijateľný plán návratu k ústavnému poriadku. Neexistuje iba vojenské riešenie, zdôraznil nemecký šéf diplomacie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona