Malí podnikatelia sú za zavedenie 13. platu, časť nákladov chcú preplatiť od vlády

NETKY.SK • 19 Máj 2017, 12:46 • 2 min
Malí podnikatelia sú za zavedenie 13. platu, časť nákladov chcú preplatiť od vlády

BRATISLAVA - Malí podnikatelia podporujú zavedenie trinásteho platu, no nechcú, aby náklady s ním spojené ostali len na pleciach zamestnávateľov. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov Vladimír Sirotka.

slovakia

left justify in out

„Pre malé a stredné podniky, ktoré poskytujú stravovacie, remeselné služby či stavebné činnosti, je výhodné, ak majú občania viac peňazí na spotrebu,“ vysvetlil Sirotka s tým, že väčšina podnikov združená v asociácii podporuje zavedenie trinásteho platu. „Sme za to, aby zamestnanci dostali viac peňazí, no nemali by sme náklady znášať len my. Mali by sme sa o ne podeliť s vládou, najmä z hľadiska odvodov,“ zdôraznil Sirotka, ktorý uviedol ako príklad reštaurácie alebo zariadenia cestovného ruchu, otvorené takmer nepretržite.

 

„Pokiaľ by sa zaviedol trinásty plat a aj sa zvýšili príplatky za prácu cez víkend, v noci a počas štátneho sviatku, znamenalo by to rast miezd v priemere o 8 - 9 %, a to môže byť značná záťaž pre podnikateľov,“ uviedol Sirotka.

 

Na to, aby mali zamestnanci vyššie čisté mzdy, nie je nutné ich len nominálne zvyšovať, stačí prehodnotiť niektoré odvody, ktoré sa málo využívajú, no premietajú sa do platov. „V súčasnosti dostáva zamestnanec po odpočítaní všetkých odvodov a nákladov 52 - 54 % z ceny práce. Je to vysoké zaťaženie, keď zamestnanec prakticky o polovicu z ceny práce príde. Dá sa to upraviť na 65 - 70 % v prospech zamestnanca bez toho, aby sa mu zvyšovala mzda, pritom v čistom by dostával viac. Rast ekonomiky a produktivity práce to umožňuje,“ dodal Sirotka.

 

Koaličné strany avizujú viacero zmien v sociálnej a daňovej oblasti, ktoré chcú presadiť. Smer-SD chce do Zákonníka práce zakotviť zákaz sociálneho dumpingu. Ak si zamestnávateľ potrebuje niekoho doviezť, musí ten človek pracovať za rovnakých podmienok ako slovenskí robotníci. Ďalej chce zvyšovať minimálnu mzdu, zo súčasných 435 eur tak, aby sa v roku 2018 priblížila k hodnote 500 eur.

 

Navrhuje zavedenie desaťdňovej platenej materskej dovolenky pre otcov novonarodených detí, zvýšenie príplatkov za prácu v noci zo súčasných 20 % z minimálnej hodinovej mzdy na 50 %. Príplatky za prácu cez víkend a počas štátneho sviatku by mali dosiahnuť 100 % výšky minimálnej hodinovej mzdy. Smer-SD chce zaviesť aj príspevok na presťahovanie sa za prácou do iného regiónu.

 

SNS presadzuje uzákoniť povinné vyplácanie trinásteho platu zamestnancom, ak vo firme pracujú viac ako jeden rok. Zároveň by táto odmena mala byť oslobodená od odvodového zaťaženia.

 

Most-Híd chce zvýšiť nezdaniteľnú časť z 3803 na 4650 eur ročne. Takisto navrhuje, aby dôchodcovia boli pri práci na dohodu oslobodení od odvodov do výšky 200 eur mesačne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies