Malí folklóristi si zatancujú v Bratislave: Mesto pripravuje Medzinárodný festival detských folklórnych súborov

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 09:16 • 2 min
Malí folklóristi si zatancujú v Bratislave: Mesto pripravuje Medzinárodný festival detských folklórnych súborov

BRATISLAVA - Bratislava bude v týchto dňoch hostiť jubilejný 20. ročník Medzinárodného festivalu detských folklórnych súborov (MFDFS).

slovakia

left justify in out

Oddnes do nedele 11. júna bude festival miestom stretnutia detí, ktoré svoj voľný čas venujú záľube v ľudových piesňach, hudbe a tancoch. TASR o tom informoval člen organizačného výboru MFDFS Jakub Tinka.

 

Festival chce poukázať na krásu slovenského folklóru a prispieť k udržiavaniu a šíreniu ľudových tradícií Slovenska aj prostredníctvom činnosti detských folklórnych súborov. "Stretnutím so zahraničnými účastníkmi sa umožní deťom spoznať aj kultúru iných krajín, nadviazať nové priateľstvá a odbúrať jazykové bariéry, či naučiť sa tance a piesne iných národov," priblížil Tinka.

 

Na festivale bude viac ako 1000 účinkujúcich. Predstaviť by sa mali súbory ako Čečinka, Čunovský kŕdeľ, Kremienok, Hájenka, Macejko, Heľpančok, Trnavček či Kobylka. Chýbať nebudú ani detské folklórne súbory zo zahraničia ako napríklad Raduga z Moskvy či súbory z Poľska Lęborskie Słoneczka i Frantówka.

 

Festivalu sa zúčastňujú aj mládežnícke a vysokoškolské folklórne súbory. Tento rok pozvanie prijali súbory Technik a Poleno z Bratislavy.

 

Dnes sa začne toto podujatie koncertmi pre školy a verejnosť. O 16.30 h pôjde krojovaný sprievod detí bratislavským Starým Mestom a o 17.15 h bude na Hlavnom námestí festival slávnostne otvorený. V sobotu 10. júna budú deti vystupovať v mestách a obciach v okolí Bratislavy. Záverečný galaprogram s názvom Dobre sa tu majte! bude v nedeľu 11. júna o 16.00 h na bratislavskom Hlavnom námestí.

 

Usporiadateľmi festivalu sú Cech detských folklórnych súborov Bratislavy a okolia, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a Malokarpatské osvetové stredisko. Záštitu nad festivalom prevzal prezident SR Andrej Kiska, minister kultúry Marek Maďarič, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona