Nové VIDEO v prípade malého Marca: Späť na Slovensko sa môže dostať len cez diplomatické styky

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 15:58 • 2 min
Nové VIDEO v prípade malého Marca: Späť na Slovensko sa môže dostať len cez diplomatické styky

BRATISLAVA – Maloletého Marca, ktorého prišli v piatok 13. mája do školy zobrať vyšší súdny úradník, sociálna pracovníčka a chlapcova matka, možno dostať zo Švajčiarska späť na Slovensko len cez naše diplomatické styky.

slovakia

left justify in out

Povedala to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave advokátka Marcovej starej mamy Veronika Škodová. „Niektorí sa na tento prípad odobratia na základe rozhodnutia súdu pozerajú ako na únos, keďže konanie o Marcovi ešte nie je ukončené. Nemáme právny prostriedok, ktorým ho dostaneme v tomto štádiu späť. Právne to nemáme ako spraviť,“ vysvetlila advokátka.

 

Vo veci starostlivosti o Marca súdy zatiaľ definitívne nerozhodli. Návratové konanie, ako malého chlapca dostať späť na Slovensko, kým sa nerozhodne vo veci samej, je podľa Veroniky Škodovej dosť vážny problém.

 

„Riešenie vidím len v tom, že nám pomôžu diplomatické styky alebo ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré by žiadalo Švajčiarsko o prešetrenie stavu v krajine, kým nemáme rozhodnutie vo veci samej,“ povedala novinárom s tým, že nemajú zatiaľ vykonateľné rozhodnutie, ktoré by sa mohlo vo Švajčiarsku realizovať, čo je z právneho hľadiska vážny problém. „Neviem o tom, že by sa niekedy stalo, že by sa zobralo maloleté dieťa do zahraničia počas konania,“ dodala Veronika Škodová.

 

Advokátka žiada pridať do spisu k odobratiu aj kamerové záznamy zo školy, ktoré zásah zachytili. Sociálna pracovníčka podľa Veroniky Škodovej uviedla, že Marco išiel do auta pokojne a že riaditeľku školy zavolali pred zásahom. Na videu je však vidieť, že Marco sa metal, kopal, kým ho niesli do auta, pričom riaditeľku školy zavolali až po samotnom odobratí. „Na videu je vidieť, že sociálna pracovníčka si chytila hlavu do dlaní, akoby si bola vedomá toho, že sa to takto stať nemalo,“ poznamenala právna zástupkyňa s tým, že to považuje za kľúčovú skutočnosť. Čím dlhšie bude Marco v zahraničí, tým dlhšia bude podľa jej slov jeho trauma. Ako pokračovala, nie je bežná prax vziať dieťa do zahraničia, keď ešte nie je ukončené konanie o starostlivosti. „V zákone to možné je, no prax je taká, že sa vždy bral ohľad na deti,“ dodala advokátka.

 

 

 

Riaditeľka základnej školy v Brehoch v okrese Žarnovica Mária Škodová vníma situáciu tak, že malého Marca jej doslova ukradli zo školy. „Som riaditeľkou 25 rokov a nikdy som sa nestretla s takou aroganciou, bezmocnosťou, neprofesionalitou a egoistickým prístupom,“ zdôraznila. Medzi deťmi vyvolal podľa nej príchod súdneho úradníka, sociálnej pracovníčky ako aj matky Marca strach a paniku, nevedeli, čo sa deje, nechápali to, pričom sa im to ťažko vysvetľuje. „Máme v triede malého chlapca, ktorý sa tiež bojí, že si takýmto spôsobom príde po neho matka,“ poznamenala. Mária Škodová si vyžiadala informácie o tom, kedy začne malý Marco chodiť vo Švajčiarsku do školy, keďže je stále žiakom jej školy. Eviduje to ako neospravedlnenú neprítomnosť. Chlapec trpí podľa nej ADHD syndrómom, čo je nesústredenosť na vyučovanie a vyžaduje si individuálny prístup v škole, ako aj individuálny prístup starých rodičov, ktorí to podľa nej zvládali príkladne.

 

Stará mama chlapca Marta Kolárová sa s dcérou ani s vnukom nevie skontaktovať, telefóny sú vypnuté. „Nie je možné, aby sme po sedem a pol roku, keď vychovávame vnuka, nemali nárok na to, aby sme vedeli, ako sa má, čo s ním je,“ povedala. Marco podľa nej sám tvrdil, že do Švajčiarska nepôjde, že chce zostať s ňou a jej manželom, potvrdil to aj na viacerých súdnych pojednávaniach. Koncom mája sa s dcérou dokonca stretla. Tá jej vraj povedala, že syna vezme do Švajčiarska, až keď bude on sám chcieť. „Má ona vôbec cit, keď vlastnému dieťaťu spôsobí takú traumu? Marcovi tam bude veľmi ťažko, nemá nikoho. Čo povie matka, to bude robiť,“ dodala stará mama.

 

Na prípad odobratia maloletého Marca upozornila aktivistka a blogerka Monika Kozelová. Obrátila sa na ňu škola s prosbou o pomoc. Chlapca prišli odobrať priamo na vyučovanie, svedkom boli aj jeho spolužiaci, pričom škola o tom nebola vopred informovaná. V decembri 2015 oznámila matka maloletého Marca G. svojej mame, ktorá sa o chlapca starala od malička, že si dieťa zoberie do Švajčiarska, kde má prechodný pobyt, zabezpečenú stálu prácu, prenajatý veľký byt a dieťa má zriadenú vlastnú izbu a zabezpečenú povinnú školskú dochádzku. Stará matka podala návrh na vydanie predbežného opatrenia o zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti, v konečnom rozhodnutí Krajského súdu v Banskej Bystrici však bola neúspešná. Marcova matka na Okresný súd Žiar nad Hronom podala návrh na vydanie predbežného opatrenia, aby súd nariadil starej mame dieťa jej vydať. Keďže neexistovalo žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by matku akýmkoľvek spôsobom zbavovalo rodičovských práv, 14. apríla vydal sudca Okresného súdu Žiar nad Hronom rozhodnutie, ktorým nariadil starej mame, aby Marca vydala jeho matke. Na základe predbežného opatrenia sudca Okresného súdu Žiar nad Hronom poveril vyššieho súdneho úradníka, aby zabezpečil odovzdanie dieťaťa matke.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona