Malé tornádo zabilo 44 ľudí, na Pakistan vplývajú klimatické zmeny

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 10:50 • 2 min
Malé tornádo zabilo 44 ľudí, na Pakistan vplývajú klimatické zmeny

ISLAMABAD - Pakistanskí záchranári sa usilujú dostať k desiatkam ľudí uviaznutých v troskách budov, ktoré sa zrútili po prudkých nočných lejakoch sprevádzaných silným vetrom na severozápade tejto juhoázijskej krajiny; v troskách doposiaľ zahynulo 44 ľudí.

slovakia

left justify in out

Silná smršť spustošila v noci nadnes najmä tri okresy v provincii Chajbar Paštúnchvá na severozápade Pakistanu.

 

Pakistanský meteorologický úrad priradil tejto búrke kategóriu "malé tornádo " a varoval vládu, aby podnikla reálne kroky na boj s klimatickými zmenami. Tie by sa mali vzťahovať predovšetkým na severné himalájske oblasti.

 

Vláda vyslala do postihnutých zón armádu a vojakov, ktorí záchranárom pomáhajú pri prehrabávaní sutín. Pomocou žeriavov a ťažkej techniky pátrajú po ľuďoch, ktorí mohli prežiť pod zrútenými budovami.

 

Iba v provinčnej metropole Pešávar zomrelo 32 osôb a ďalších 150 je zranených, potvrdil pre Reuters lekár z tamojšej nemocnice. Ostatné obete, ktoré prišli o život v troskách domov, hlásili príslušné úrady zo susedných okresov.

 

Pod náporom hustých silných dažďov sprevádzaných vetrom so silou vyše 120 kilometrov za hodinu popadalo podľa meteorológov množstvo budov a domov. Vietor tiež váľal stromy a stĺpy elektrického vedenia, veľké územia sú podľa svedectiev obyvateľov bez elektriny a odrezané od okolitého sveta.

 

Kvôli hromobitiu a bleskom pozastavili dnes ráno letovú prevádzku na letiskách v pakistanskej metropole Islamabad a meste Pešávar.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies