Malé podniky trápia daňové licencie či zvýšenie DPH

NETKY.SK • 3 Október 2014, 15:52 • 2 min
Malé podniky trápia daňové licencie či zvýšenie DPH

BRATISLAVA - Problémom pre malé podniky na Slovensku je predovšetkým zavedenie 20-percentnej dane z pridanej hodnoty, daňové licencie pre právnické osoby, ale aj zvýšenie ceny práce pri závislej činnosti. Vyplýva to z prieskumu Slovenskej asociácie malých podnikov (SAMP), ktorý uskutočnila od júla do augusta tohto roka na vzorke približne 760 respondentov.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol v piatok na tlačovej konferencii prezident SAMP Vladimír Sirotka, respondenti okrem iného upozornili na benevolenciu súdov pri zápise, respektíve prepise zadlženej firmy na sociálne odkázaného majiteľa. "Obchodné súdy, teda registračné súdy by mali dôslednejšie skúmať postavenie konateľov pri zápise nových obchodných spoločností do podnikového registra tak, aby bolo zhodnotené ich ekonomické postavenie a obmedzil sa možný zápis na takzvané biele kone," vysvetlil. 

 

Asociácia vníma negatívne aj opätovné zavedenie inštitútu sprostredkovateľov pri pracovnej zdravotnej starostlivosti. Spomínané opatrenie podľa podnikateľov zvyšuje administratívne a finančné zaťaženie najmä malých firiem. "Rovnako navrhované znenie novely zákona o dani z príjmu, ktorá rozširuje odpisové skupiny a predlžuje odpisovanie majetku z 20 na 40 rokov, bude negatívne vplývať najmä na začínajúcich podnikateľov," dodal Sirotka. 

 

Návrhy na zlepšenie podnikateľského prostredia malých a stredných podnikov, živnostníkov rozdelila SAMP do troch kategórií, a to zníženie administratívnej záťaže, zvýšenie a podpora zamestnanosti, či zlepšenie kvality a bezpečnosti podnikateľského prostredia. "Máme za to, že by sme mali otvoriť opätovne otázku zavedenia systému živnostenských licencií, to znamená jednou platbou alebo niekoľkými platbami zaplatiť všetky odvodové a daňové povinnosti," poznamenal Sirotka. 

 

SAMP navrhuje aj sústrediť platenie daní a odvodov do jedného miesta a v jednom termíne. Podnikatelia vnímajú negatívne napríklad časté zmeny v legislatíve. "Navrhujeme, aby sa zabezpečilo, aby legislatívna norma, zákon, platil minimálne tri účtovné obdobia," doplnil Sirotka. Okrem iného by podnikatelia uvítali zníženie odvodovej záťaže pri závislej činnosti, či odstránenie diskriminácie v systéme dotácií a pri verejnom obstarávaní. 

 

Zo spomínaného prieskumu vyplynulo memorandum, pod ktoré sa podpísalo viacero organizácií. "Signatári toto memorandum zasielajú premiérovi Vlády SR s tým, že vyjadrujú želanie ustanoviť pracovné skupiny pre jednotlivé otázky, do ktorých sú pripravení delegovať svojich zástupcov z radu odborníkov," uzavreli zástupcovia podnikateľov. 

 

Slovenská asociácia malých podnikov (SAMP) je organizácia, ktorá zastupuje malých podnikateľov. Jej vznik bol iniciovaný Európskou chartou malých podnikov. Svoju činnosť orientuje na priestor malých a stredných podnikateľov, so zreteľom na živnostníkov, samostatne zárobkovo činné osoby, podniky do 50 zamestnancov a rodinné podniky. Asociácia je registrovaná Ministerstvom vnútra SR od 7. júna 2002.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies