Malé podniky majú problém zamestnať mladých pre nedostatok skúseností

NETKY.SK • 22 September 2013, 10:45 • 2 min
Malé podniky majú problém zamestnať mladých pre nedostatok skúseností

BRATISLAVA - Problém nájsť vhodných zamestnancov spomedzi mladých majú najmä menšie spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Nedostatok praktických skúseností, problémy so špecifickými nárokmi na pracovníka, ale aj nedostatočná pripravenosť potenciálnych zamestnancov prevziať svoju funkciu. To sú hlavné prekážky, ktoré vidia firmy pri zamestnávaní mladých ľudí.

Problém nájsť vhodných zamestnancov spomedzi mladých majú najmä menšie spoločnosti. Ich požiadavky na zamestnancov bývajú totiž niekedy špecifické a pracovník tak musí disponovať viacerými zručnosťami.

"Čo sa týka skúseností, možno spomenúť niektoré problémy zamestnania mladých. Medzi ne patria napríklad špecifické nároky na pracovníka v malom podniku. Malý podnik nemá dostatočne veľké portfólio zamestnancov, a preto smeruje požiadavky na kvalifikáciu zamestnancov na univerzálnejších pracovníkov," uviedol pre TASR prezident Slovenskej asociácie malých podnikov (SAMP) Vladimír Sirotka.

Pod "univerzálnymi" pracovníkmi myslí najmä ekonómov, ktorí ovládajú aj účtovníctvo, ďalej ľudí, ktorí dokážu robiť účtovníka, mzdára aj personalistu naraz. Platí to však aj pre pracovné miesto, na ktorom zamestnanec zastáva pozíciu technika aj ekonóma.

"Prejavuje sa aj nedostatočná pripravenosť mladého absolventa na riešenie bežnej dennej praxe ako telefonický a písomný styk, komunikácia, poznanie prostredia zamestnávateľa, sídiel inštitúcií, úradov, spôsobov vybavovania agendy a podobne," pokračoval Sirotka. Podľa jeho slov je to následok nedostatku praxe. "Absolvent totiž pociťuje počas štúdia malý priestor na získanie odbornej praxe. Ponuka sa profiluje skôr na brigádnické nenáročné práce, často manuálne v obchode, výrobe a remeslách," doplnil prezident SAMP.

Malé podniky neraz nemajú personálne vybavenie na zaškolenie pracovníkov. Preto radšej volia externých dodávateľov niektorých služieb, a to aj na úkor zamestnanosti. "V sektore obchodu a služieb sa prejavuje problém vo vzťahu profilácia absolventa školy verzus profesijná orientácia zamestnávateľov. V remeselných činnostiach je to nedostatok manuálnych zručností absolventov," dodal Sirotka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies