Malé lietadlo pristálo na rušnej ulici v Brne

NETKY.SK • 15 November 2010, 08:19 • 2 min
Malé lietadlo pristálo na rušnej ulici v Brne

Malé lietadlo pristálo na rušnej ulici v Brne

slovakia

left justify in out

img

Obrovské šťastie mala dnes večer posádka jednomotorového dvojmiestneho lietadla typu Piper 28 nad Brnom, kde sa stroju minulo palivo. Pilot problém ohlásil riadiacej veži s tým, že sa pokúsi pristáť na výpadovke z Brna na Svitavy. Lietadlo napokon úspešne pristálo na ceste neďaleko hypermarketu Globus, a to dokonca skôr, než polícia stihla dopravu zastaviť. Posádka lietadla vyviazla bez zranení a nedošlo ani ku kolízii s autami.
      Pilot malého lietadla pristávací manéver zvládol aj napriek tomu, že na zemi okrajom krídla zavadil o oceľový stĺp a krídlo poškodil.
      Lietadlo malo namierené z nemeckého Hamburgu až na Madagaskar. Na trase pilot plánoval desať medzipristátí na tankovanie. Príčiny leteckej nehody bude vyšetrovať polícia i letecká inšpekcia.
      Podobné núdzové pristátie malého lietadla – aj keď s tragickým následkom – sa stalo na hlavnej českej diaľnici D1 pred siedmimi rokmi. Malé lietadlo Zlín Z-43 s trojčlennou posádkou muselo kvôli poruche motora 26. júna 2003 núdzovo pristáť na 34. kilometri D1 v smere z Prahy na Brno. Pilot manéver zvládol a po zastavení stroj dokonca odtlačil na okraj diaľnice. Tragédia sa stala až následne, keď do pomaly idúcej škodovky, ktorej vodič spomalil v blízkosti lietadla, zozadu narazil nemecký autobus. Ten tlačil osobné vozidlo pred sebou ešte 70 metrov a došlo k vzplanutiu unikajúceho paliva škodovky. V zdemolovanom horiacom osobnom aute zahynuli dve osoby.
      Záchranárov dnes v Česku - tiež na Morave - volali aj k nehode ultraľahkej helikoptéry. Nehodu stroja v Unčoviciach v okrese Olomouc však 44-ročný pilot neprežil. Okolnosti a príčiny nehody vyšetruje polícia aj letecká inšpekcia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies