Malé levíčatá zo Zoo Bojnice dostali mená Ramzes a Zara

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 13:31 • 2 min
Malé levíčatá zo Zoo Bojnice dostali mená Ramzes a Zara

BOJNICE - V Zoologickej záhrade Bojnice dnes verejnosti oficiálne predstavili a pokrstili súrodenecký pár leva berberského.

slovakia

left justify in out

Levíčatá, ktoré sa narodili koncom minulého roka, dostali mená Ramzes a Zara. Ich krstnými rodičmi sa stalo moderátorské duo televízie Joj, Ján Mečiar a Dana Strculová.

 

"V roku 2015 oslavujeme 60. výročie založenia zoologickej záhrady, preto narodenie levíčat berieme ako jeden z krásnych prejavov nejakej priazne zoologickej záhrade aj z tých vyšších miest, aby sme zachovali rod tohto vzácneho a kriticky ohrozeného druhu," poznamenal riaditeľ Zoo Bojnice Milan Šovčík.

 

Lev berberský vo voľnej prírode vyhynul. Posledný údaj o voľne žijúcich jedincoch je z roku 1942, odvtedy žije v ľudskej starostlivosti, teda v zoologických záhradách. "Dokopy je iba asi 80 levov na svete, preto si veľmi ceníme, že od roku 2013 sme mohli začať ich chov. Najprv prišiel otec Aslan a pol roka na to dve levice, ktoré nás veľmi príjemne prekvapili, keďže sme sa dočkali v najbližšom možnom termíne odchovu. Takže 30. decembra 2014 sa Gine narodili dve mláďatá, ktoré sú zdravé, rastú, priberajú teraz už týždenne okolo kilogramu," povedal vedúci zoologického úseku Peter Lupták.

 

Súrodenecký pár ošetrovatelia na dnešný krst aj pripravovali, učili ich navykať si na cudzích ľudí, aby neboli v strese. Ako podotkol Lupták, levíčatá boli z hluku mierne v strese, no krst zvládli na jednotku. Ako odmenu dostali aj tortu z rôznych druhov mäsa aj so šľahačkou, ktorú menšie i väčšie mačky milujú.

 

Mená Ramzes a Zara vybrali ošetrovatelia zámerne, a to z dôvodu historickej súvislosti, keďže levy berberské pochádzajú zo Stredomoria, severnej Afriky. "Vyberali sme mená, aby boli vznešené, kráľovské. Ramzes je meno faraóna, ktorý mal rád levy a chodieval aj do boja. Zara je zase ženské egyptské meno, ktoré znamená kráska alebo žiarivá, čo sa jej hodí. Obaja majú v mene "ra", čo je boh Slnka alebo egyptský boh svetla," priblížil Lupták. Bojnická zoo sa možno čoskoro dočká aj druhého prekvapenia, druhá levica by mala byť totiž vo vysokom štádiu gravidity.

 

Do dnešného dňa brány tejto najstaršej zoo na Slovensku podľa štatistík prekročilo cez 22 miliónov návštevníkov.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies