Malé lavínové nebezpečenstvo trvá vo Vysokých a Západných Tatrách

NETKY.SK • 24 November 2015, 09:53 • 2 min
Malé lavínové nebezpečenstvo trvá vo Vysokých a Západných Tatrách

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá vo vysokohorskom prostredí Vysokých a Západných Tatier. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

slovakia

left justify in out

Od nadmorskej výšky 1900 metrov sa v Tatrách lokálne vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo. Snehová pokrývka je však relatívne dobre spevnená a stabilná. Miestami sa nachádzajú snehové vankúše s väčším množstvom previateho snehu. Predpokladajú sa iba malé spontánne splazy vo veľmi strmom, extrémnom teréne na svahoch s trávnatým podkladom a na hladkých skalných platniach.

 

V polohách nad 800 metrov nad morom sa nachádza súvislá snehová pokrývka, počítať treba so zimnými podmienkami. Vo Vysokých Tatrách je súvislá snehová pokrývka v polohách od približne 1000 metrov nad morom. Turistické chodníky sú hlavne z rána zľadovatelé. HZS tiež pripomína, že od 1.11.2015 do 15.6.2016 platí uzávera turistických chodníkov.

 

Dnes ráno bolo na horách jasno s dobrou viditeľnosťou. Teploty sa pohybovali od mínus 15 do mínus päť stupňov Celzia. Čerstvý vietor severných smerov fúkal len ojedinele na hrebeňoch hôr do 30 kilometrov za hodinu. Na horách pripadlo od poprašku do štyroch centimetrov nového snehu, pričom celková výška snehu sa pohybuje od 10 do 50 centimetrov. Sneh z posledného sneženia je previaty na záveterné svahy s prevažne z južnou orientáciou, kde sa môžu nachádzať aj hlbšie záveje.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona