Malé lavínové nebezpečenstvo je len v najvyšších polohách Tatier

NETKY.SK • 16 Október 2016, 11:09 • 2 min
Malé lavínové nebezpečenstvo je len v najvyšších polohách Tatier

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V najvyšších polohách Tatier na svahoch s trávnatým podkladom nad 1900 metrov nad morom aj dnes pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo.

slovakia

left justify in out

Snehová pokrývka je dobre spevnená, len ojedinele na slnkom osvetlených svahoch a svahoch s trávnatým podkladom mierne až slabo spevnená. Informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

 

Na strmých svahoch s väčšou výškou snehu je podľa neho možný zosuv spontánnych splazov a malých lavín. Zosuv splazov a menších lavín je možný aj pri mechanickom zaťažení snehovej pokrývky v miestach, kde bolo naviate väčšie množstvo snehu, napríklad pod sedlami, v žľaboch a muldách.

 

Sneh je v teréne nerovnomerne rozložený a snehová pokrývka pri oteplení výrazne klesla a naďalej sadá. Vo vysokých polohách sa stále nachádza súvislá snehová pokrývka s výškou snehu od päť do 50 centimetrov. Zrána je v stredných a vysokých polohách sneh suchý, v priebehu dňa zvlhne. V nižších polohách je sneh celý deň mokrý. Počas dňa sa bude najmä na južných svahoch zvyšovať tendencia lavínového nebezpečenstva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona