Malé firmy v eurozóne musia viac bojovať o zákazníkov než o úvery

NETKY.SK • 2 December 2015, 15:34 • 2 min
Malé firmy v eurozóne musia viac bojovať o zákazníkov než o úvery

FRANKFURT NAD MOHANOM - Menšie firmy v eurozóne majú väčší problém získať nových zákazníkov než bankové úvery. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z dnes zverejneného prieskumu Európskej centrálnej banky (ECB), až štvrtina všetkých opýtaných firiem uviedla, že ich najväčšou starosťou je získavanie nových zákazníkov. Prístup k finančným prostriedkom uviedlo len 11 % firiem. Správa ECB vychádza z prieskumu medzi vyše 11.200 firmami z eurozóny, ktoré majú väčšinou menej než 250 zamestnancov. Prieskum sa uskutočnil od apríla do septembra.

 

ECB od marca prostredníctvom programu nákupu dlhopisov napumpovala do bankového systému eurozóny niekoľko stoviek miliárd eur. To má motivovať banky, aby dávali viac úverov firmám a domácnostiam. Podľa prieskumu však existujú výrazné rozdiely medzi krajinami. Napríklad asi 30 firiem v krízou zmietanom Grécku označilo za svoj najväčší problém prístup k finančným prostriedkom, pričom v Nemecku, Rakúsku a Fínsku to bolo len 7 % firiem.

 

Celkovo sa dopyt malých firiem po bankových úveroch zvýšil, jeho nárast však bol menší ako počas predchádzajúcich prieskumov. Navyše, prieskum druhýkrát po sebe ukázal, že sa prístup firiem k bankovým úverom zlepšil. Najviac v Írsku, Portugalsku, Španielsku a na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies