Malé dieťa zomrelo na čierny kašeľ

NETKY.SK • 8 November 2014, 16:12 • 2 min
Malé dieťa zomrelo na čierny kašeľ

BANSKÁ BYSTRICA - Výskyt chrípky v Banskobystrickom kraji tento týždeň klesol. V okrese Revúca sa však vyskytol smrteľný prípad čierneho kašľa. Zomrelo naň malé dieťa.

slovakia

left justify in out

"Išlo o mesačného chlapčeka z obce Licince, u ktorého bola laboratórne potvrdená baktéria Bordetella pertussis, ako aj prítomnosť toxínu, ktorý táto baktéria produkuje," informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. Dieťa najskôr hospitalizovali v Revúcej pre pretrvávajúci dusivý kašeľ a teplotu do 39 stupňov Celzia.
      

"V priebehu prvého dňa hospitalizácie v nemocnici v Revúcej sa zdravotný stav dieťaťa zhoršil, malo problémy so srdiečkom, dýchaním, zlý krvný obraz. Previezli ho do banskobystrickej detskej nemocnice. Tam dieťa zaintubovali, ale napriek intenzívnej liečbe došlo ku kardiopulmonálnemu zlyhaniu a úmrtiu chlapčeka. Prípad je z epidemiologického hľadiska v štádiu riešenia," dodala Tolnayová.
      

Ako uviedla, epidemiológovia zaznamenali v porovnaní s uplynulým týždňom, zrejme aj vplyvom priaznivého, teplého počasia, takmer 12-percentný pokles akútnych respiračných ochorení (ARO) a o štvrtinu nižší výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO). Klesajúca tendencia sa v medziročnom porovnaní prejavila len v prípade chrípky. U respiračných ochorení je výskyt vyšší o 11 percent.
      

Banskobystrický RÚVZ eviduje 5209 chorých na ARO, čo predstavuje chorobnosť 1509 osôb na 100.000 obyvateľov. Najviac pacientov je v okresoch Lučenec, Veľký Krtíš a Zvolen. CHPO sa vyskytli takmer v 300 prípadoch, čo je chorobnosť viac ako 84 osôb na 100.000 obyvateľov. V počte chorých je na tom najhoršie okres Veľký Krtíš, Žarnovica, Lučenec a Poltár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies