Malé dieťa v Rimavskej Sobote umrelo na meningokokovú infekciu, nebolo očkované

NETKY.SK • 6 Apríl 2018, 14:43 • 2 min
Malé dieťa v Rimavskej Sobote umrelo na meningokokovú infekciu, nebolo očkované

BANSKÁ BYSTRICA – V lokalite s nízkym hygienickým štandardom v okrese Rimavská Sobota zomrelo v tomto týždni vyše ročné dieťa na meningokokovú meningitídu. Dieťa bolo hospitalizované na Detskom oddelení vo Všeobecnej nemocnici v Rimavskej Sobote s klinickými príznakmi - malo štyridsiatky teploty, fialové škvrny na tele a vracalo.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Mária Tolnayová, zdravotníci zabezpečili profylaktické podanie antibiotík u všetkých, ktorí prišli s dieťaťom do kontaktu.

Ďalší prípad hemofilovej meningitídy hlásili epidemiológovia z okresu Banská Bystrica u dospelej ženy. Žena bola prijatá na hospitalizáciu do Banskej Byastrice s vysokými teplotami. „V anamnéze boli aj bolesti pravého ucha, zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy, v objektívnom náleze boli pozitívne meningeálne príznaky. Mikrobiologické vyšetrenie potvrdilo Haemophilus influenzae. Pacientka nebola očkovaná proti hemofilovým nákazám,“ doplnila Tolnayová.

Hemofilové invazívne infekcie sú závažné prenosné ochorenia s ťažkým klinickým priebehom a s možnými trvalými následkami, až úmrtím. Hemofilové ochorenia spôsobuje baktéria Haemophilus influenzae, ktorá bežne osídľuje horné dýchacie cesty človeka. Ochorenia, ktoré vyvoláva, sa rozdeľujú na neinvazívne (ľahké zápaly dýchacích ciest, zápaly priedušiek, stredného ucha a podobne) a závažné invazívne infekcie (hnisavý zápal mozgových blán, zápal hrtanovej príchlopky s rizikom udusenia, sepsa, zápal pľúc). Nákaza sa šíri vzdušnou cestou od chorých osôb a nosičov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies