Malé deti, dôchodcovia a ZŤP nebudú oslobodení od doplatkov za lieky

NETKY.SK • 7 Február 2017, 12:09 • 2 min
Malé deti, dôchodcovia a ZŤP nebudú oslobodení od doplatkov za lieky

BRATISLAVA - Viac ako jeden a pol milióna poistencov zdravotných poisťovní sa nebude oslobodzovať od doplatkov za lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady SR dnes totiž nepodporili novelu zákona od hnutia Sme rodina, ktorá počítala s oslobodením od doplatkov pre mladé rodiny s malými deťmi, dôchodcov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

 

"Cieľom návrhu zákona je stanoviť poistencov, na ktorých sa vzťahuje nulový limit spoluúčasti za doplatky na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny. Ide o opatrenie, ktoré sa môže dotknúť približne 1,6 milióna poistencov," uviedli predkladatelia novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín.

 

Hnutie chcelo takto podporiť mladé rodiny s deťmi do troch rokov, ako aj dôchodcov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. "Teda skupiny spoluobčanov, ktoré sú ekonomicky najviac ohrozené. Tieto skupiny našich spoluobčanov nebudú doplácať na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny, ale ich uhradia zdravotné poisťovne z verejného zdravotného poistenia," vysvetľovali poslanci Sme rodina.

 

V novele presne určovali, že doplatky za lieky by nemali platiť deti do troch rokov, držiteľ preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom, invalidný dôchodca, invalidný výsluhový dôchodca alebo invalid, ktorému nevznikol nárok na invalidný dôchodok.

 

Ďalej poberateľ starobného dôchodku, dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov vo veku ustanovenom na vznik nároku na starobný dôchodok. A tiež osoba, ktorá má dôchodkový vek a nevznikol jej nárok na starobný dôchodok.

 

Novela podľa Sme rodina nemala zaťažiť štátny rozpočet ani rozpočet samospráv, iba rozpočty zdravotných poisťovní. "Zdravotné poisťovne nemajú vytvárať zisk, majú prerozdeľovať peniaze, ktoré im prídu. Nemôžu s nimi podnikať," povedala poslankyňa Zuzana Šebová, podľa ktorej tieto peniaze patria poistencom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona