Malé cunami dorazili do Japonska po zemetrasení v Čile, zranenia nie sú hlásené

NETKY.SK • 18 September 2015, 09:12 • 2 min
Malé cunami dorazili do Japonska po zemetrasení v Čile, zranenia nie sú hlásené

TOKIO - Malé prívalové vlny cunami dorazili dnes ráno na japonské pobrežie, deň po silnom zemetrasení v magnitúdou 8,3 pri pobreží Čile.

slovakia

left justify in out

Japonský meteorologický úrad uviedol, že vlnu vysokú 80 centimetrov zaznamenali v prístave Kudži v prefektúre Iwate. Tá je súčasťou tej istej oblasti, ktorú v marci 2011 zasiahli oveľa väčšie, smrtiace cunami, pripomenula tlačová agentúra AP.

Po dnešných cunami neboli hlásené žiadne zranenia ani škody, ale niektoré pobrežné mestá preventívne vydali odporúčanie na evakuáciu obyvateľstva.

 

Úrady vydali výstrahu pred cunami krátko pred dnešným svitaním, platnú pre celé tichomorské pobrežie Japonska - od prefektúry Hokkaido na severe až po prefektúru Okinawa na juhu.

 

Vlny dorazili najprv na sever Japonska a postupovali smerom na juhozápad. Podľa očakávania úradov sa budú vlny istý čas zväčšovať a budú dosahovať výšku asi meter, vyzvali preto obyvateľov, aby sa zdržiavali ďalej od pobrežia.

Menšie vlny zaznamenali po celej krajine: v meste Erimo na ostrove Hokkaido mali 50 centimetrov a v prefektúre Fukušima, kde sa nachádza aj jadrová elektráreň zničená katastrofou v roku 2011, dosahovali 20 centimetrov.

 

Severné japonské pobrežie, obzvlášť v prefektúre Iwate, postihli už aj v minulosti cunami vyvolané zemetraseniami v Čile. Oblasť v roku 1960 zasiahli cunami vysoké vyše päť metrov a pripravili o život 139 ľudí.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies